Türkiye'de proje ve uygulama aşamasında yapılan yaygın hataların depremsellik açısından değerlendirilmesi (Kahramanmaraş depremi örneği)
Evaluation of common mistakes made during the project and implementation phase in Turkey in terms of seismicity (Kahramanmaraş earthquake example)
  1. Tez No: 835444
  2. Yazar: MEHMET CANER KIZILKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Depremsellik, Uygulama Kaynaklı Hatalar, Tasarım Kaynaklı Hatalar, Malzemenin Uygun Kullanımı ve Durabilite, Seismicity, Application Errors, Design Errors, Appropriate Material Use and Durability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deprem ve Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
İnşaat mühendisliğindeki en önemli konulardan biri de yapıların durabilitesidir. Yapıların bulundukları yer ve zeminlerine göre tasarlanma sürecinden geçmeleri ve tasarlandığı gibi uygulanmalıdır. Bu tasarlamalar ve uygulamalar çeşitli norm ve yönetmeliklere uygun olmalıdır. Yapıların sismik yükler etkisi altındaki durabilitesinin sağlanması önemlidir. Ülkemiz deprem kuşağının önemli bir kısmını oluşturduğundan yapıların depreme karşı davranışları can ve mal kaybı oluşturmayacak düzeyde olmalıdır. Deprem sonrasında incelenen binalar az, orta ve ağır hasarlı olarak sınıflandırılarak yapı stoğu gözden geçirilir. Orta ve ağır hasar alan binalarda gözlemlenen hataların tasarım ve uygulama aşamalarından kaynaklı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın ikinci bölümünde hasar tespiti ve hasar sınıflandırması, üçüncü bölümünde tasarım kaynaklı hataların neler olduğu, dördüncü bölümde uygulama kaynaklı hatalardan ve beşinci bölümde bu hataların 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi örneğinde nasıl sonuçlar ortaya çıkardığı incelenmiştir. Deprem kaynaklı yüklerin uygulama ve tasarım aşamasındaki hatalar sonucu büyük hasarlara sebep olduğu ve bu hasarların bir başka büyük depremde sorun oluşturmaması için çözüm önerileri geliştirilerek tartışma bölümünde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important issues in civil engineering is the durability of structures. Buildings should go through the design process according to their location and ground and should be implemented as designed. These designs and applications must comply with various norms and regulations. It is important to ensure the durability of structures under the influence of earthquake loads. Since our country constitutes an important part of the earthquake zone, the behavior of buildings against earthquakes should be at a level that will not cause loss of life and property. After the earthquake, the buildings examined are classified as low, moderate and severely damaged, and the building stock is reviewed. It has been revealed that the errors seen in moderately and heavily damaged buildings are caused by the design and implementation stages. In the second part of this study, damage detection and damage classification, in the third part, what are the design-related errors, in the fourth part, application-related errors and in the fifth part, how these errors occur. February 6, 2023 Kahramanmaraş-centered earthquake disaster example was examined. Solution suggestions have been developed and evaluated in the discussion section so that earthquake-induced loads cause great damage as a result of errors in the application and design phases and that these damages do not cause problems in the next big earthquake.