Çalışanların iş doyumu ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Azerbaycan'da üniversite örneği
An analysis of the relationship between job satisfaction and organizational citizenship behaviors of university employees: The case of university in Azerbaijan
  1. Tez No: 835446
  2. Yazar: LEYLA MAMMADOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FERDA ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite Çalışanları, İş Doyumu, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, University Employees, Job Satisfaction, Organizational Citizenship Behavior
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada; üniversite çalışanlarının iş doyumu ile gösterdikleri örgütsel vatandaşlık arasındaki ilişki durumu ve iş doyumunun örgütsel vatandaşlık üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmanın problemini, Azerbaycan üniversiteleri çalışanlarının iş doyumu ile gösterdikleri örgütsel vatandaşlık arasındaki ilişki durumu ve iş doyumunun örgütsel vatandaşlık üzerine etkisi oluşturmaktadır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Azerbaycan üniversitelerinde sözleşmeli ve kadrolu olarak 14939 çalışan oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen iş doyumu anketi ile toplanmıştır. Verilerin analizi, SPSS paket programında yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma istatistik teknikleri kullanılmış, korelasyon, faktör analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; It is intended to determine the relationship between university employees' job satisfaction and organizational citizenship and the effect of job satisfaction on organizational citizenship. The problem of this research is the relationship between job satisfaction and organizational citizenship shown by employees of Azerbaijani universities and the effect of job satisfaction on organizational citizenship. The descriptive scanning model was used in the research. The working universe of the research is made up of 14,939 contract and full-time employees in Azerbaijan universities in the 2022-2023 academic year. The data of the research was collected by the job satisfaction questionnaire developed by the researcher. Data analysis was done in SPSS package program. Statistical techniques of frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation were used in data analysis, correlation and factor analyzes were performed.