Peat ve perlit ilave edilmiş ağaç kabuklarının yetiştirme ortamı olarak onbiray (primula) bitkisinin gelişimi üzerine etkisi
  1. Tez No: 83552
  2. Yazar: SERKAN SEZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ÇAYCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Chickpea, inoculation, nitrogen doses, yield and yield components
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi NOHUT {Cicer arietinum L.)'TA BAKTERİ AŞILAMA ve GÜBRELEMENİN BAZI BİTKİ ÖZELLİKLERİNE ve VERİME OLAN ETKİLERİ Çetin SOYLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. H. Yavuz EMEKLİER Jüri: Prof. Dr. Sezen ŞEHİR ALİ Doç. Dr. Sait ADAK Araştırma 1997 yılında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nde üç nohut hattı materyal olarak kullanılarak, bakteri aşılama ile azotlu gübrelemenin bazı bitki özellikleri ve verime olan etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme, tesadüf bloklarında bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamak olarak kurulmuştur. Denemede; hatlar ana parsellere, bakteri aşılama yöntemleri alt parsellere ve azotlu gübre dozları altın altı parsellere yerleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; çıkışa kadar geçen gün sayısı 12.67 - 14.33 gün, çıkan bitki sayısı 51.33 - 60.00 adet, çiçeklenmeye kadar geçen gün sayısı 40.00 - 49.33 gün, meyve bağlamaya kadar geçen gün sayısı 50.33 - 60.00 gün, bitki boyu 33.66 - 41.89 cm, bitkide meyve sayısı 26.83 - 34.52 adet, bitkide tane sayısı 26.27 - 34.34 adet, bitkide biyolojik verim 13.33 - 17.99 g, bitkide tane verimi 6.01 - 8.80 g, birim alan biyolojik verimi 669.33 - 987.04 g/m2, hasat indeksi % 45.08 - 49.85, bin tane ağırlığı 378.49 - 403.28 g ve birim alan tane verimi 327.54 -475.06 g/m2 arasında değişmiştir. Araştırmamızda, genellikle 502 numaralı hat ile bakteri aşılama ve artan azotlu gübre dozları en iyi sonuçları vermiştir. 1999, 45 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Nohut, inokülasyon, azot dozları, verim ve verim bileşenleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis THE EFFECTS OF INOCULATION AND NITROGEN FERTILIZATION ON SOME PLANT CHARACTERISTICS OF CHICKPEA ( Cicer arietinum L.) Çetin SOYLU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agronomy Supervisor: Prof. Dr. H. Yavuz EMEKLİ ER Jury: Prof. Dr. Sezen ŞEHİRALİ Assoc. Prof. Dr. Sait ADAK The research was conducted at the experimental field of Field Crops Department, Faculty of Agriculture, University of Ankara in 1997. The aim of the research was to determine the effect of inoculation and nitrogen fertilization on some plant characteristics of chickpea. Three lines of chickpea obtained from Field Crops Department, Faculty of Agriculture, University of Ankara was used as research material in the study. The experiment was established according to split-split plots of randomized blocks with three replications. The lines, inoculation methods and nitrogen doses were distributed to the main plots, sub-plots and undersub-plots respectively in the study. According to the results of the research; number of days till emergence, 12.67 - 14.33; number of plants emerged, 51.33 - 60.00; number of days until flowering, 40.00 - 49.33; number of fruit formation days, 50.33 - 60.00; plant height, 33.66 - 41.89; number of fruit per plant, 26.83 -34.52; number of seed per plant, 26.27 - 34.34; biological yield of plant, 13.33 - 17.99 g; yield of seed per plant, 6.01 - 8.80 g; biological yield per unit area, 669.33 - 987.04 g/m2; harvest index, 45.08 - 49.85 %; 1000 seed weight, 378.49 - 403.28 g and seed yield per unit area 327.54 - 475.06 g/m2 were recorded. The line 502 with inoculation and increasing nitrogen fertilization gave the best results generally in our study. 1999, 45 pages