A. N. Whıtehead'in süreç felsefesi perspektifinden Vırgınıa Woolf'un düşünce dünyasında bütünlüğün estetik olarak inşası
The aesthetic construction of wholeness in Virginia Woolf's thought world from the perspective of A. N. Whitehead's process philosophy
- Tez No: 835581
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Alfred North Whitehead, Virginia Woolf, Process Metaphysics, Relationality, Actual Entities, Event Ontology, Philosophy of Difference, Relational Ethics, Scientific Materialism, Alternative Narratives
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmanın amacı birer yirminci yüzyıl düşünürü olan Alfred North Whitehead ve Virginia Woolf'un oluşturdukları dünya tasavvurlarındaki karşılaşmaların izini sürmektir. Klasik metafizik varsayımlarının artık yeterli kapsayıcılığa sahip olmadığını düşünen iki figür, kendi dönemlerinin bilimsel verileri ışığında yeni bir alternatif metafizik anlatının peşine düşmüşlerdir. Her ikisinin de yoğun olarak vurguladığı ilişkisellik, bağlantısallık, perspektif deneyimi gibi unsurlar, düşünürlerin birlikte okunabileceği bir zemin tesis etmiştir. Bu tezin ilk bölümünü oluşturan hızlı bir felsefe tarihi sunumundan sonra Whitehead ve Woolf'un sunduğu bu tasavvurların ontolojik bir incelemesini yapacak ve bu dünyaların arasında ne gibi benzerlikler olduğunun izini süreceğiz. Sonrasında düşünürlerin“klasik metafizik”olarak adlandırıp eleştirdikleri bu belli dünya varsayımı karşısına önerdikleri yeni evrende, ilişki ve bağlantı üzerine kurulan bu yeni ontolojinin ne gibi etik boyutları olabileceğini tartışıp, ardından bu tartışmanın bize nasıl bir estetik kavrayış sunabileceğini araştıracağız. ANAHTAR KELİMELER: Alfred North Whitehead, Virginia Woolf, Süreç Metafiziği, İlişkisellik, Aktüel Varlıklar, Olay Ontolojisi, İlişkisel Etik, Bilimsel Materyalizm, Alternatif Anlatılar.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to trace the encounters between Alfred North Whitehead and Virginia Woolf, both twentieth-century thinkers, in their respective worldviews. Recognizing the insufficiency of classical metaphysical assumptions, these two figures pursued an alternative metaphysical narrative in light of the scientific data of their time. Elements such as relationality, connectivity, and the experience of perspective, which both emphasized intensely, provide a common ground for reading their works together. After presenting a brief overview of the history of philosophy in the first section of this thesis, we will examine the ontological aspects of the worldviews presented by Whitehead and Woolf and explore the similarities between these worlds. We will then discuss the ethical dimensions of this new ontology based on relationships and connections in the new universe they proposed against the world assumption criticized as classical metaphysics by the thinkers. Finally, we will investigate how this discussion can offer us an aesthetic understanding.