Neoliberalizm, karşı hareketler ve kuramsal yaklaşımlar: Otonomist Marksizm, post Marksizm, Marksizm
Neoliberalism, counter-movements and theoretical approaches: Autonomist Marxism, post-Marxism, Marxism
- Tez No: 835594
- Danışmanlar: PROF. DR. BEGÜM ÖZDEN FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: sınıf, çokluk, radikal demokrasi, toplumsal hareketler, karşı hareketler, neoliberalizm, class, multitude, radical democracy, social movements, counter-movements, neoliberalism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Neoliberal dönemde, dünyanın dört bir tarafında farklı düzeylerde çeşitli toplumsal hareketler ortaya çıktı. Bu hareketler, günümüze kadar varlığını sürdürdü. Özellikle 2008 kriziyle birlikte, hareketlerin etki alanı hem sayısal hem de coğrafi olarak arttı. Ve özellikle 1990'lı yıllardan itibaren ortaya çıkan toplumsal hareketlerde belirli başlı kuramlar ve bu kuramların özne yaklaşımları, toplumsal hareketler içinde etkili oldu. Bu çalışma toplumsal hareketleri ve hareketler içinde etkili olan kuramları, özne yaklaşımlarını incelemektedir. İlk olarak neoliberal dönüşüm,“ilk birikim”tartışmaları etrafında araştırılmıştır. İkinci olarak, neoliberal dönemdeki toplumsal hareketler karşı küreselleşme hareketleri, meydan hareketleri ve 2019 yılındaki isyanlar olmak üzere üç ana hareket dalgası etrafında tartışılmıştır. Son olarak bu hareket dalgalarında öne çıkan“çokluk”,“radikal demokrasi”ve“sınıf”gibi kuramsal yaklaşımlarla toplumsal hareketlerin ilişkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
During the neoliberal era, various social movements emerged at different levels around the world. These movements have survived until today. Especially with the 2008 crisis, the influence of the movements increased both numerically and geographically. And especially in the social movements that have emerged since the 1990s, certain theories and the agent approaches of these theories have been influential in social movements. This study examines social movements and influential theories and agent approaches. It was first explored around the neoliberal transformation,“primitive accumulation”discussions. Secondly, social movements in the neoliberal era are discussed around three main waves of movements, namely global social movements, square movements and riots in 2019. Finally, the relationship between social movements and theoretical approaches such as“multitude”,“radical democracy”and“class”, which came to prominence in these movement waves, was examined.