Coleus blumei benth. çeliklerinde 2,4-D ve BAP'ın kambiyal aktivite üzerine etkisi
Effects of 2,4-D and BAP on cambial activity in coleus blumei benth. cutting
  1. Tez No: 83561
  2. Yazar: HATİCE TONTU ÇÖLGEÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ALGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Cambial activity, Vascular differentiation, 4-dichlorophenoxyacetic acid (2, 4-D), benzylaminopurine(BAP) u
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Coleus blumei Benth. ÇELİKLERİNDE 2,4-D VE BAP'IN KAMBİ Al AKTtVİTE ÜZERİNE ETKİSİ Hatice TONTU ÇÖLGEÇEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Gönül ALG AN Jüri : Prof. Dr. Gönül ALGAN Prof. Dr. Suna BOZCÜK Doç. Dr. Cihat TOKER Bu çalışmada 2,4-diklorofenoksîasetik asît(2,4-D) ve benzilaminopürin(BAP)'nin Coleus blumei çeliklerinde kambial aktiviteye ve vasküler farklılaşma üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu çelikler 2>4-D ve BAP'm farklı konsantrasyon ve kombinasyonlarına maruz bırakılmışlardı^ 8 mg/L BAP; 6 mg/L BAP+2mg/L 2,4- D; 4 mg/L BÂP+4 mg/L 2,4-D; 2mg/L BÂP+6 mg/L 2,4-D; 8 mg/L 2,4-D ). Kontrol bitkiler saf su içerisine yerleştirilmiştir. Hormon uygulanmış bütün bitkilerdeki vasküler demetlerde kambiyal zon kontrol bitkilerden daha fazla artmıştır. En geniş kambiyal zon 8 mg/L 2,4-D uygulanmış bitkilerde ortaya çıkmıştır. En fazla kalburlu boru ve arkadaş hücreleri 8 mg/L 2,4-D uygulanmış çeliklerde sayılmıştır. En fazla floem lifleri kontrol bitkilerinde bulunmuştur. En yüksek ksilem farklılaşma zonu 8mg/L BAP mevcudiyetinde ortaya çıkmıştır. BAP'm bu konsantrasyonu hücre bölünmesi ve ksilem farklılaşmasını teşvik etmiştir. 8 mg/L BAP ve onun bütün kombinasyonlarının ksilem farklılaşma zonu kontrol bitkilerden daha geniş bulunmuştur. 8 mg/L 2,4-D uygulanan çeliklerde devamlı bir ksilem farklılaşma zonu görülmemiştir. Fakat birkaç tane trake ksilem farklılaşma zonunda gözlenmiştir. En yüksek trake sayısı ve en dar trake çapı 8 mg/L BAP uygulanmış bitkilerde bulunmuştur. Trake ortak çeper kalınlığı kontrol bitkilerinde ve hormon karışımı uygulanmış çeliklerde benzer bulunmuştur. 1999, 40 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Kambiyal aktivite, Vasküler farklılaşma, Benzilaminopürin(BAP), 2,4-diklorofenoksiasetik asit ( 2,4-D)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF 2,4-D AND BAP ON CAMBIAL ACTIVITY IN Coleus hlumei BENTH. CUTTINGS Hatice TONTÜ ÇÖLGEÇEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Gönül ALGAN Jury : Prof. Dr. Gönül ALGAN Prof. Dr. SunaBOZCUK AssocProf. Dr. Cihat TOKER In the present study, effects of 2,4-dichlorophenoxyacetic acid ( 2,4-D ) and benzylaminopurine ( BAP ) were studied on eambial activity and vascular differentiation in Coleus blumei cuttings. Cuttings of Coleus blumei were exposed to different concentrations and combinations of 2,4-D and BAP with water ( 8 mg/L BAP; 6 mg/L BAP+2mg/L 2,4-D; 4 mg/L BAP+4 mg/L 2,4-D; 2mg/L BAP+6 mg/L 2,4-D; 8 mg/L 2,4-D ). Control cuttings were placed in distilled water. In vascular bundle the eambial zones of all hormone applications were increased more than control plants. The maximum eambial zone occured in presence of 8 mg/L 2,4-D. The maximum number of sieve elements and companion cells were also counted in vascular bundle of 8 mg/L 2,4-D treated cuttings. The maximum number of phloem fibers were found in control plants. The maximum xylem differentiation zone occured in the presence of 8 mg/L BAP. In this concentration of BAP cell division and xylem differentiation were both stimulated. The xylem differentiation zone of 8 mg/L BAP treated plants and its all combinations were found to be larger than the control plants. No continuous xylem differentiation zone was observed at 8 mg/L 2,4-D but only a few vessels in differentiation zone of xylem at this concentration were observed. The maximum number of vessels and the minimum diameter of vessels were found at 8 mg/L BAP treated plants. The thickness of common wall of vessels was found similarly at ail combinations of hormones and control plants. 1999, 40 pages