COVİD 19 pandemi sürecinde kullanımı artan tıbbi maskelerin yapısal olarak incelenmesi ve karşılaştırılması
The structural analysis and comparison of medical masks increasingly used during the COVİD 19 pandemic
  1. Tez No: 835620
  2. Yazar: BEKİR AKCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT ÖZAKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi maske, kalınlık, hava geçirgenliği, bakteri filtrasyon etkinliği, diferansiyel basınç (nefes alabilirlik), Medical mask, thickness, air permeability, bacterial filtration efficiency, differential pressure (breathability)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Dünya çapında birçok ulusal ve uluslararası iş sağlığı ve güvenliği kuruluşu tarafından çalışanları tehlikeli aerosol parçacıklarına karşı korumak amacıyla önerilen tıbbi ve solunum maskeleri, COVID-19 pandemisi ile birlikte toplumda da yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Pandemi sırasında artan talep doğrultusunda piyasada bulunan maskelerin kalitelerinde de standartlar açısından uygunsuz durumlar görülebilmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, COVID-19 pandemisi döneminde piyasadan temin edilen maskelerin yapısal ve performans özellikleri test etmek ve birbirleri ile kıyaslamaktır. Maskelerin katmanları ayrı ayrı ve tüm katmanlar bir arada olacak şekilde maskelerin kalınlıkları, gramajları, hava geçirgenlikleri, ısıl geçirgenlikleri, su buharı geçirgenlikleri, kopma mukavemetleri, patlama mukavemetleri, BFE'leri ve DBF'leri uygun standartlar kullanılarak ölçülmüştür. Yapılan ölçümler sonucunda BFE değeri yüksek olan Çok iyi grubu maskelerinin hava geçirgenliğinin düşük olduğu, yine BFE değeri yüksek olan maskelerde ısıl direncin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, yapılan tez çalışmasında maskelerin BFE ile ilişkilendirilebilir farklı özellikte verilere sahip olduğu görülmüştür. Gelecek çalışmalar ile bu özellikler açısından literatür daha da aydınlatılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Medical and respiratory masks, which are recommended by many national and international occupational health and safety organizations worldwide to protect workers against hazardous aerosol particles, have started to be widely used in the community with the COVID-19 pandemic. In line with the increasing demand during the pandemic, the quality of the masks available in the market may be inappropriate in terms of standards. The aim of this thesis is to test and compare the structural and performance characteristics of masks supplied from the market during the COVID-19 pandemic. The thickness, weight, air permeability, thermal permeability, water vapor permeability, tensile strength, bursting strength, BFE and DBF of the masks were measured using appropriate standards, with the layers of the masks separately and all layers together. As a result of the measurements, it was determined that the air permeability of Çok iyi group masks with high BFE values was low and the thermal resistance was higher in masks with high BFE values. As a result, in the thesis study, it was seen that the masks have different characteristics that can be associated with BFE. Future studies should further enlighten the literature in terms of these properties.