Gökçeler Dağı'nın (Gerede-Eskipazar) florası
The Flora of Gökçeler Mountain (Gerede-Eskipazar)
  1. Tez No: 83568
  2. Yazar: MURAT ULUĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REŞİT İLARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Bitki sistematiği, Gökçeler dağı, Bolu, Flora, Sistematic botany, Gökçeler mountain, Bolu
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÖKÇE L E R D A.Ğ I 'NIN (GEREDE.ESKİEAZAR) FLORAS I Murat ULUĞ Ankara-Ünivecsitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Reşit İLARSLAN 1999, 68 sayfa Jüri: Prof.Dr.Ender Yurdakulol Prof.Dr.Şinasi Yıldınmlı Doç.Dr.Reşit llarşlan Bu araştırma, Karadeniz bölgesinin güneyinde Gerede ile Eskipazar arasında kalan Gökçeler dağı'nın florasını ortaya koymak amacı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bölgesi yarı kurak üst serin ve az yağışlı çok soğuk Akdeniz iklimlerinin etkisi altındadır. Araştırma bölgesinden toplanan bitki örneklerinin değerlendirilmesi sonucu 58 familyaya ait 165 cins ve 284 tür tesbit edilmiştir. Araştırma alanında en zengin familya Asteraceae familyası (31 tür), en zengin cins ise Astragalus (7 tür)' dur. Alandan 11 endemik tür toplanmış olup bu türlerin tüm türlere oranı % 4 'dür. Türlerin fîtocoğraflk bölgelere göre dağdımı ise şu şekildedir^ İran-Turan elementleri 27 (%10), Avrupa-Sihiıya elementleri 35 (%12), Karadeniz (Öksin) elementleri 12 (%4), Akdeniz elementleri 9 (%3),geniş yayılıştı türler 127 (%44), endemik türler 11 (%4), bilinmeyen türler 29 (% 10) şeklindedir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis THtI LORA O E G Ö KIÇ Jl L£H MOUJ T Al N (GEREDE-ESKİPAZAR) Murat ULU? Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Reşit ÎLARSLAN 1999, 68 pages Jury: Prof.Dr.Ender Yurdakulol Prof.Dr.Şinasi Yıldırımlı AssocJ?rof.DrJieşit Harslan In this research, it was aimed to carry out the flor is tic properties of Gökçeler mountain which is the area between Gerede and Eskipazar located in the south part of Blacksea Region. The study area is under the effective control of semi arid upper cold and less rainy very cold types of Mediterranean climate. As a result of identification of plant specimens which were collected from study area §8 families, 165 genera and 284 species have been determined. In the study area, the largest family is Asteraceae (31 species) and the largest genus Astragalus (7 species). The 11 endemic species were collected from study area and their rates to all species is 4%. The distrubution rates of the species into the floristical regions as follows: Iran-Turanian 27 (10%), Euro- Siberian 35 (12%), Euxine 12 (4%), Mediterranean 9 (3%), widespread species 127 (44%), endemic species 11 (4%), unknown species 29 (10%).