COVID-19 pandemi sürecinde uygulanan acil uzaktan eğitim sisteminin ortaokul fen bilgisi öğretimine etkilerinin incelenmesi
Examining the effects of the emergency distance education system applied during the COVID-19 pandemic process on secondary school science teaching
  1. Tez No: 835747
  2. Yazar: UĞUR OĞUZ KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ TÜYSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Uzaktan Eğitim, Fen eğitimi, COVID-19, Ortaokul öğrencileri, Emergency Distance Education, Science education, COVID-19, School students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma COVID-19 pandemi sürecinde uygulanan acil uzaktan eğitim sürecinde verilen fen eğitiminin etkinliğini öğrenci görüşlerine göre incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılında Uşak ilinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir ortaokulun 5,6,7 ve 8'nci sınıflarına giden 46 öğrencisi ile yürütülmüştür. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış, veriler içerik analizine tabi tutularak incelenmiştir. Araştırma sonucunda; acil uzaktan fen eğitim sürecine, öğrencilerin uyumunu sağlamak için ortama yönelik ve derslerin anlaşılmasına yönelik düzenlemeler yapıldığı belirlenmiştir. Öğrencilere göre acil uzaktan fen eğitiminin olumlu ve olumsuz etkileri olmuştur. Olumlu etkilerinin başında; derslerini işleyebilmeleri, öğrenmelerine katkı sağlanması ve derslerden geri kalınmaması gelmiştir. Olumsuz etkilerinin başında ise konuların tam olarak anlaşılmaması, bağlantı problemleri, konuların öğrenilememesi ve ev ortamından kaynaklanan sorunları belirtmişlerdir. Öğrencilere göre acil uzaktan fen eğitimi ile yüz yüze fen eğitimi arasındaki temel farklılıklar; uzaktan eğitimde etkileşimin sınırlı olması ve uzaktan eğitimde dersten kopma sorununun olmasıdır. Araştırmada öğrencilere göre acil uzaktan eğitim sürecinde öğretmenler gerek derse ilgiyi çekmek için gerekse derse katılım sağlamak için ciddi çaba sarf etmişlerdir. Acil uzaktan fen eğitim sürecinde eğitimde değerlendirme etkinlikleri de imkânlar doğrultusunda sınırlı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the effectiveness of science education given in the emergency distance education process implemented during the COVID-19 pandemic period according to student opinions. The research was conducted on 46 students attending 5th, 6th, 7th and 8th grades of a secondary school in Uşak province in the 2021- 2022 academic year. The research data were collected with a semi-structured interview form, and the data were examined by subjecting to content analysis. As a result of the research; in order to adapt to the emergency distance science education process, students made arrangements for the environment and understanding of the lessons. According to the students, emergency distance science education had positive and negative effects. At the beginning of the positive effects, they stated that they were able to access their lessons, that it contributed to their learning and that they did not fall behind in the lessons. Among the negative effects, they stated that the subjects were not fully understood, connection problems, inability to learn the subjects and problems arising from the home environment. According to the students, the main differences between emergency distance science education and face-to-face science education are the limited interaction in distance education and the problem of dropping out of the course in distance education. According to the students in the study, in the emergency distance education process, teachers made serious efforts both to attract interest in the lesson and to ensure participation in the lesson. In the process of emergency remote fun information training, evaluation activities were also carried out in accordance with the possibilities.