Karbapenem dirençli enterobacterales ile kolonize olan hastalarda enfeksiyon oluşumuna neden olan risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of risk factors causing infection in patients colonized with carbapenem resistant enterobacterales
  1. Tez No: 835756
  2. Yazar: SÜMEYYE AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon, Karbapenem dirençli Enterobacterales, Kolonizasyon, Risk faktörleri, Infection, Carbapenem resistant Enterobacterales, Colonization, Risk factors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Karbapenem dirençli Enterobacterales (CRE), halk sağlığına yönelik küresel önemli tehditlerden biridir. Çalışmamızda, hastanede yatan hastaların klinik örneklerinde üreyen Enterobacterales türlerinin klinik ve mikrobiyolojik özellikleri ve CRE ile kolonize olan hastalarda gelişen enfeksiyonlarda tanımlanmış risk faktörlerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmamıza, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, Aralık 2022-Nisan 2023 tarihleri arasında servis ve yoğun bakım ünitelerinde yatmakta olan CRE üremesi tespit edilen, 18 yaş üstü erişkin 88 hasta dahil edildi. Hastaların verileri çalışma için hazırlanan hasta takip formuna (Ek-1) prospektif olarak kaydedildi. Hastalar klinik olarak değerlendirilerek kolonizasyon/enfeksiyon ayrımı yapıldı. Kolonizasyonu olan hastaların demografik özellikleri ve klinik sonuçları, CRE enfeksiyonu olanlar ile karşılaştırıldı ve enfeksiyon gelişimi açısından risk faktörleri araştırıldı. Enfeksiyon gelişiminde hastaların yaş, cinsiyet, komorbid durum, operasyon ve hospitalizasyon öyküsü, polimikrobiyal üreme arasında istatistiksel anlamlı bir fark olmadığı saptandı. İnvaziv girişim varlığının ve üriner sonda, nazogastrik sonda, arteryal katater uygulamalarının enfekte hastalarda anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı. Daha önce kullanılan antimikrobiyaller incelendiğinde; enfekte hastalarda linezolid kullanımının anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı. Enfekte vakalarda yoğun bakımda yatış ve mortalite oranı anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Çalışmamızda elde ettiğimiz veriler neticesinde CRE ile kolonizasyon sonrası enfeksiyon gelişimini önlemek için düzenli olarak sürveyans sonuçları takip edilmeli, hastalarla temas öncesi ve sonrasında standart önlemlere ve kılavuz önerilerine uyulmalı, antibiyotiklerin gereksiz tüketimi önlenmeli, gereksiz invaziv araç kullanımı ve girişimlerinden kaçınılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Carbapenem resistant Enterobacterales (CRE) are one of the major global threats to public health. In our study, it was aimed to investigate the clinical and microbiological characteristics of Enterobacterales species grown on clinical samples of hospitalized patients, and also the defined risk factors of infections spreading on patients colonized by CRE. Our study includes 88 patients over the age of 18 with CRE, who were hospitalized in the service and intensive care units at Mersin University Faculty of Medicine between December 2022 and April 2023. The data of the patients were recorded prospectively in the patient follow-up form prepared for the study. The patients were evaluated by clinically, and colonization/infection differentiation was done. Demographic characteristics and clinical outcomes of the patients with colonization were investigated interms of the risk factors of infection spreading, and were copared with those infected by CRE. In the spread of infection, it was stated that there was no statistically significant difference between the age, gender, comorbid status, operation and hospitalization history of the patients, and polymicrobial growth. It was detected that the presence of invasive intervention and the applications of urinary catheter, nasogastric tube, and arterial catheter were significantly higher in infected patients. When the previously used antimicrobials are examined; It was determined that the use of linezolid in infected patients was significantly higher. The rate of hospitalization and death in the intensive care unit was found to be significantly higher in infected cases. As a result of the data we get in our study, surveillance results should be followed regularly to prevent the development of infection after colonization with CRE, standard precautions and guide recommendations should be followed before and after contact with patients, unnecessary consumption of antibiotics should be avoided, and unnecessary invasive tool use and interventions should be avoided.