Bir küresel sorun olarak vergi rekabetinin Kurumlar Vergisi üzerindeki etkisi ve Türkiye değerlendirilmesi
The effect of tax competition as a global problem on Corporate Tax and Türkiye evaluation
- Tez No: 835771
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE HAKAN AGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Uluslararası Vergi Rekabeti, Zararlı Vergi Rekabeti, Tercihli Vergi Rejimi, Kurumlar Vergisi, Transfer Fiyatlandırması, Emsal Bedel, Çok Uluslu Şirketler, Globalization, International Tax Competition, Harmful Tax Competition, Preferential Tax Regime, Corporate Tax, Transfer Pricing, Precedent price, Multinational Companies
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Dünya ekonomisinde küreselleşme sürecinin hızlanmasıyla, işletmelerin faaliyet alanları, rekabet şekilleri ve yönetim anlayışlarında da değişimler meydana gelmektedir. Sürecin belirleyici ve şekillendirici tarafı olan ekonomik değişimler, gelişim gösteren iletişim ve teknolojinin sunduğu imkânlar ile tüm dünyayı“Tek Pazar”haline getirmiştir. Ekonomik ilişkilerdeki yenilikler sonucunda çok uluslu şirketler zamanla önem kazanmış ve genel olarak merkezi otoriteden daha çok söz sahibi olabilmektedirler. Çok uluslu şirketlerin ekonomik piyasa da payının artması ve söz konusu şirketlerin kârlarının küresel düzeyde artış gösterme çabaları uluslararası alanda vergisel düzenlemeleri etkilemekte olup yasal düzenlemelerin yapılmasına sebep olmaktadır. Bu bakımdan transfer fiyatlandırması çok uluslu şirketler için vergi planlamasının bir parçası haline gelmekte ve transfer fiyatlandırmasının uluslararası alanda önem kazanarak vergisel açıdan ülkelerde en çok tartışılan konulardan biri olmasına sebep olmaktadır. Bu çalışmanın amacı; küreselleşme sonucu meydana gelen rekabet ortamının ülkelerin vergi sistemlerinde ve politikalarını nasıl etkilediği ve bu durum karşısında nasıl önlemler aldığı incelenmiş olup, kendi iç mekanizmalarında gerçekleşen mal ve hizmet ticaretinde, transfer fiyatlandırması manipülasyonu yapma gerekçeleri incelenmiş ve çalışmamızın son kısmında Türk Vergi Sisteminde Transfer fiyatlandırmasının diğer ülkelerle karşılaştırılması yapılarak ülkelerin vergi sistemleri üzerindeki etkisi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the acceleration of the globalization process in the world economy, changes are also occurring in the fields of activity, competition forms and management understandings of enterprises. Economic changes, which are the determining and shaping side of the process, have made the whole world a“Single Market”with the opportunities offered by developing communication and technology. As a result of innovations in economic relations, multinational companies have gained importance over time and even went further and had more say than the central authority. The increase in the share of multinational companies in the economic market and the efforts to increase the profits of these companies at the global level affect the tax regulations in the international arena and cause legal regulations to be made. In this respect, transfer pricing has become a part of tax planning for multinational companies and transfer pricing has gained importance internationally and caused it to be one of the most discussed issues in countries in terms of tax. The aim of this study; ıt has been examined how the competitive environment resulting from globalization affects the tax systems and policies of the countries and what measures they take against this situation, the reasons for transfer pricing manipulation in the trade of goods and services realized in their own internal mechanisms have been examined, and in the last part of our study, transfer pricing in the Turkish Tax System has been compared with other countries and the tax systems of the countries have been examined.