Sıçan modelinde aloe vera ve spongostanın kıkırdak defekti üzerindeki iyileştirme etkileri
The healing effects of aloe vera and spongostane on cartilage defect in rat model
  1. Tez No: 835781
  2. Yazar: SUAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SABRİ BALIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Aloe Vera, spongostan, kıkırdak iyileşmesi, sıçan, kıkırdak, kondral hasar, Aloe vera, spongostane, cartilage healing, rat, cartilage, chondral damage
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Kondral hasar ve neticesinde ortaya çıkan osteoartrit sıklıkla yaşamın ileri yıllarında meydana gelmektedir. Yaptığımız çalışmada anti-oksidan ve anti-inflamatuar etkinliği olan Aloe Vera ve kollajen içeriği ile bilinen spongostanın, kıkırdak iyileşmesi üzerine etkilerini belirlemeyi hedefledik. Materyal ve Metod: Yaptığımız çalışmada 40 adet Sprague-Dawley cinsi sıçan kullanıldı. Her grupta 8 adet sıçan olmak üzere 5 farklı grup oluşturuldu. Grupların isimlendirilmesi şu şekilde yapıldı: Sağlıklı kontrol grubu, kontrollü kıkırdak hasarı oluşturulup tedavi verilmeyen grup, kontrollü kıkırdak hasarı oluşturulduktan sonra hasar bölgesine spongostan uygulanan grup, kontrollü kıkırdak hasarı oluşturulduktan sonra hasar bölgesine %5 Aloe Vera emdirilmiş spongostan uygulanan grup ve kontrollü kıkırdak hasarı oluşturulduktan sonra hasar bölgesine %20 Aloe Vera emdirilmiş spongostan uygulanan grup. Sıçanların sakrifikasyon işlemi 6.haftada yapılarak değerlendirme basamağına geçildi. Bu basamakta çalışılan gruplar arasında histopatolojik olarak fark olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: Histopatolojik olarak karşılaştırdığımız gruplarda hasar skorlarının mankin skorlamasına göre %5 ve %20 Aloe Vera emdirilmiş spongostan uygulanan grupta belirgin olarak düşük geldiği gözlemlendi. Sonuç: Histopatolojik olarak Aloe Vera'nın kıkırdak iyileşme sürecinde bütün basamaklara olumlu etki gösterdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: Chondral damage and the resulting osteoarthritis often occur in later years of life. In our study, we aimed to determine the effects of Aloe Vera, which has anti-oxidant and anti-inflammatory activity, and spongostan, known for its collagen content, on cartilage healing. Materials and Methods: 40 Sprague-Dawley rats were used in our study. 5 different groups were created, with 8 rats in each group. The groups were named as follows: Healthy control group, the group where controlled cartilage damage was created and no treatment was given, the group where spongostan was applied to the damage area after controlled cartilage damage was created, the group where spongostan impregnated with 5% Aloe Vera was applied to the damage area after controlled cartilage damage was created, and the group where spongostan impregnated with 20% Aloe Vera was applied to the damage area after controlled cartilage damage was created. . The sacrification of the rats was performed at the 6th week and the evaluation phase was started. In this step, it was investigated whether there were any histopathological differences between the groups studied. Results: In the groups we compared histopathologically, it was observed that the damage scores were significantly lower in the groups applied with 5% and 20% Aloe Vera impregnated spongos according to Mankin scoring. Conclusion: Histopathologically, it was determined that Aloe Vera had a positive effect on all steps in the cartilage healing process.