Aloe vera ve Cannabis sativa tohumu yağı kombinasyonunun tam kat eksizyonel yara iyileşmesine etkisi
The effect of the combination Aloe vera vera and Cannabis sativa seed oil on full thickness excisional wound healing
  1. Tez No: 945839
  2. Yazar: BAHAR TERZİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÇİKLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Eksizyonel Yara, Yara İyileşmesi, Aloe vera, Cannabis sativa, Excisional Wound, Wound Healing, Aloe vera, Cannabis sativa
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Tam kat eksizyonel yara modelinde, Aloe vera ve Cannabis sativa tohumu yağının kombine etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: 36 adet Sprague-Dawley erkek sıçan, 9 eşit gruba ayrıldı: G0; G1(14), G1(21); G2(14), G2(21); G3(14), G3(21); G4(14), G4(21). G1 gruplarında tam kat eksizyonel yara oluşturuldu. Yara oluşturulan G2 gruplarına A. vera ; G3 gruplarına C. sativa tohumu yağı, G4 gruplarına A. vera+C. sativa tohumu yağı intraperitoneal uygulandı. Deneylerin bitiminde deri dokuları ışık mikroskobunda incelendi ve biyokimyasal analizler yapıldı. İstatistiksel analizler SPSS programında yapıldı. Bulgular: G1(14) ve G1 (21) gruplarında epidermis ve dermiste bozulmalarla ödem görüldü. G4(14) grubunda epidermisin kalınlaştığı, G4(21) grubunda sağlıklı deriye benzer olduğu; her iki G4 grubunda dermal kalınlık ve granülasyon doku kalınlığının yüksek olduğu, inflamasyonun azaldığı, vaskülarizasyonun arttığı görüldü. Granüle ve degranüle mast hücrelerinin G4(14) ve G4(21) gruplarında azaldığı tespit edildi. G4 gruplarında TOS ve OSİ azalırken, TAS'ın arttığı; 8-OHdG TNF-α'nın azaldığı saptandı. Sonuç: A. vera ve C. sativa tohumu yağı kombinasyonunun, sinerjik etkilerle yara iyileşmesini olumlu yönde düzenleyebilecek bir ajan olarak kliniğe katkı sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the combined effects of Aloe vera and Cannabis sativa seed oil in a full-thickness excisional wound model. Materials and Methods: A total of 36 male Sprague-Dawley rats were divided into 9 equal groups: G0; G1(14), G1(21); G2(14), G2(21); G3(14), G3(21); G4(14), G4(21). Full-thickness excisional wounds were created in the G1 groups. Aloe vera was administered intraperitoneally to the G2 groups, C. sativa seed oil to the G3 groups, and a combination of Aloe vera and C. sativa seed oil to the G4 groups. At the end of the experimental period, skin tissues were examined under a light microscope and biochemical analyses were performed. Statistical analyses were conducted using the SPSS software. Results: In the G1(14) and G1(21) groups, epidermal and dermal disruptions accompanied by edema were observed. In the G4(14) group, the epidermis was thickened, whereas in the G4(21) group, it appeared similar to healthy skin. Both G4 groups exhibited increased dermal and granulation tissue thickness, reduced inflammation, and enhanced vascularization. A reduction in both granulated and degranulated mast cells was noted in the G4(14) and G4(21) groups. Furthermore, TOS and OSI levels decreased, while TAS levels increased in the G4 groups; 8-OHdG and TNF-α levels were also found to be reduced. Conclusion: It was concluded that that the combination of A. vera and C. sativa seed oil may serve as a promising agent that can positively modulate wound healing through synergistic effects, potentially contributing to clinical applications.