Dehumanization in the works of Kurt Vonnegut and John Fowles: A comparative study
Kurt Vonnegut ve John Fowles'ın eserlerinde insanlıktan uzaklaştırma: Karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 835782
  2. Yazar: KAMIRAN MOHAMMED ALI AZZO BUROO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN GÖRMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İnsanlıktan çıkarma kuramı, Kurt Vonnegut, John Fowles, Postmodernizm, Karşılaştırmalı Edebiyat, Theory of dehumanization, Kurt Vonnegut, John Fowles, Postmodernism, Comparative literature
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma Kurt Vonnegut ve John Fowles'un eserlerinde insanlıktan çıkarma temasını altı romanın karşılaştırmalı analizlerini yaparak ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmanın ilk bölümde edebiyatta postmodernizm, insanlıktan çıkarma teorisi ve Vonnegut ile Fowles'ın biyografilerine genel bir bakışla konuya giriş yapılmaktadır. Yine bu bölümde, hayvani ve mekanik olmak üzere iki tür insanlıktan çıkarma ve bunların edebiyatta nasıl tezahür ettiği ele alınmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde Vonnegut'un Cat's Cradle, Slaughterhouse-Five ve Breakfast of Champions gibi romanlarının postmodern okumalarına odaklanılmaktadır. Vonnegut'un eserlerinde de postmodern tekniklerin eleştirisi ele alınmaktadır. Bir sonraki bölümde, John Fowles'un The Collector, The Magus ve The French Lieutenant's Woman gibi romanlarının analizleri üzerinde durulmaktadır. Bu bölümde, Fowles'un romanlarının nesneleştirme ve yabancılaştırma da dâhil olmak üzere çeşitli insanlıktan çıkarma biçimlerini nasıl tasvir ettiği irdelenmektedir. Buradaki analiz, aynı zamanda Fowles'un romanlarının toplumsal normlara ve geleneklere, özellikle de toplumsal cinsiyet rollerine ve ilişkilerine nasıl meydan okuduğunu ele almaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, Vonnegut ve Fowles'ın seçilmiş romanlarının karşılaştırmalı bir incelemesi sunulmaktadır. İnsanlıktan çıkarma yaklaşımlarını karşılaştıran bu bölümde, her iki yazarın çağdaş toplumda insanlıktan çıkarmanın gücü hakkında yorum yapmak için edebiyatı nasıl kullandıklarına dikkat çekilmektedir. Çalışmanın sonuç bölümünde, analizlerin bulguları özetlenmekte, edebiyatta ve toplumda insanlıktan çıkarmanın anlaşılması için araştırmanın önemi vurgulanmaktadır. Vonnegut ve Fowles'un eserlerinin dünyamızı şekillendiren insan dışı güçlere dair bilgiler sunduğu ve egemen kültürel normlara meydan okuyan alternatifler sunduğu sonucuna varılmaktadır .
Özet (Çeviri)
This thesis explores the theme of dehumanization in the works of Kurt Vonnegut and John Fowles through a comparative analysis of six novels. The first Chapter presents an overview of postmodernism in literature, the theory of dehumanization, and the biographies of Vonnegut and Fowles. The Chapter also describes his two types of dehumanization, animalistic and mechanical, and how they manifest themselves in literature. The second Chapter focuses on postmodern readings of Vonnegut's novels such as Cat's Cradle, Slaughterhouse-Five, and Breakfast of Champions. It focuses on Vonnegut's use of postmodern techniques. This Chapter also explores how Vonnegut's novels challenge traditional narrative structures and offer alternative visions of humanity. In the next section, the analysis turns to John Fowles' novels, including The Collector, The Magus, and The French Lieutenant's Woman. This Chapter examines how Fowles' novels portray various forms of dehumanization, including objectification and alienation. It also examines how Fowles' novels challenge social norms and conventions, particularly gender roles and relationships. The third Chapter provides a comparative study of selected novels by Vonnegut and Fowles. By comparing and contrasting approaches to dehumanization, this Chapter shows how both authors use literature to comment on the power of dehumanization in contemporary society. The conclusion summarizes the findings of the analysis and discusses the importance of research for understanding dehumanization in literature and society. Overall, the paper concludes that the works of Vonnegut and Fowles offer valuable insight into the non-human forces that shape our world and offer alternative visions of humanity that challenge dominant cultural norms.