Teacher identity and symbolic boundaries: A case study of a private school
Öğretmen kimliği ve sembolik sınırlar: Bir özel okul incelemesi
- Tez No: 835786
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGUN GÖKTÜRK AĞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: sembolik sınırlar, öğretmen kimliği, öğretmen rolleri, kimlik, özel okul öğretmenleri, Symbolic boundaries, teacher identity, teacher roles, identity, private school teachers
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Türkiye'deki özel okul sayısındaki hızlı artış bu okulları öğretmen istihdamı açısından önemli hale gelmiştir. Kamu okullarına nazaran farklılaşan örgütsel yapı ve uygulamaları nedeniyle özel okullar öğretmen kimliğinin oluşumunda belirleyici rol üstlenirler. Bu çalışma öğretmenliğin şekillenmesinde bir özel okulun rolünü incelemektedir. Öte yandan profesyonel kimlik bu sosyal grubun diğer üyelerine benzerlik ve farklılıkları zihinsel olarak işaretleyen sembolik sınırlarla şekillenebilir. Bu araştırma ayrıca sembolik sınırlar ile kurumsal politikaların öğretmenlerin mesleki kimliklerinin oluşumundaki rolüne ek olarak, Ankara'daki köklü özel okullardan birindeki öğretmenlerin mesleki kimlik deneyimlerini açıklamaktadır. Yarı yapılandırılmış mülakatlarla elde edilen veriler bilgisayar destekli nitel araştırma analizi yazılımıyla incelenmiştir. Araştırma bulguları, özel okul öğretmenlerinin sistematik olarak yoksullaştığını, güvencesizleştiğini ve toplumsal prestijlerinin erozyona uğradığını deneyimlediklerini göstermiştir. Öğretmen rolleri merkezi sınavlara öğrenci hazırlamak ve okulun reklam değerini yükseltmekle sınırlıdır. Özel okul öğretmenleri, okul içinde branşa ve mesleki kıdeme bağlı ayrımcılığa uğramaktadır. Sorun önleme odaklı yönetimsel anlayış, adam kayırma ve gerçekçi olmayan veli beklentileri gibi mekanizmaların öğretmenler arası ayrımcılığı derinleştirdiği gibi, otonom meslek pratiklerini de önlemektedir. Sembolik olarak kendisini gösteren sınırlar yalnızca öğretmenler arasında değil, öğretmenlerin öğrenci ya da velilerle ilişkilerinde de var olabilmektedir. Kamuoyunca“tembel”olmakla damgalanan özel okul öğretmenleri öğretmenlik mesleğini çevreleyen ideolojik söylemi içselleştirme, kamu okullarındaki meslektaşlarını karşıt-damgalama, mesleğe çileci yaklaşım geliştirme, bireysel kabiliyetleri öne çıkarma ve global kültürün taleplerine uyumlu mesleki gelişim vurgularına tutunma gibi başa çıkma mekanizmaları geliştirmektedirler.
Özet (Çeviri)
The rising number of Turkish private schools makes them important regarding teacher employment. Due to their distinct organizational structure and applications than public schools, private schools play a determining role in teacher identity. This study examines the role of a private school in the shaping of teaching. Additionally, professional identity may be shaped with symbolic boundaries that cognitively mark similarities and differences to other members of the same social group. This study also explains the experience of teacher identity in one of the long-established private schools in Ankara, in addition to the role of symbolic boundaries and institutional policies in teachers' professional identities. Data gathered through semi-structured interviews were analyzed using computer-assisted qualitative data analysis software. Results show that private school teachers experience systematic impoverishment, precarity, and erosion in social prestige. Teacher roles are restricted to preparing students for standardized testing and advertising the school. Teachers are discriminated against based on subject matter and professional experience. Mechanisms like the administrative approach focusing on problem prevention, nepotism, and unrealistic expectations of parents are deepening the discrimination in the school and prohibiting autonomous professional practices. Symbolic boundaries exist both among teachers and in their relationships with students or parents. Publicly stigmatized as ―lazy‖, private school teachers use coping strategies including internalizing the ideological discourse framing the teaching profession, counter-stigmatizing public-school teachers, developing an ascetic approach to the profession, driving forward individual talents, and sticking to the emphasis on professional development compatibly with global culture demands.