Örgütsel iklim ile işgörenlerin değişime direnç tutumu arasındaki ilişki: Perakende sektörü üzerine bir çalışma
The relationship between organizational climate and employes resistance to change: A study on the retail sector
- Tez No: 835794
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS BAHADIR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Perakende Sektörü, Değişime Direnç, İş gören, Örgütsel İklim, Retail İndustry, Resistance to Change, Employee, Organizational Climate
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde, örgütsel iklim ile çalışanların değişime karşı direnç tutumu arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırmada, örgütsel iklimin, çalışanların değişime karşı tutumları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışmada, veri toplama amacıyla bir anket kullanılmıştır. Ankete, perakende sektöründe faaliyet gösteren ve en az bir yıl boyunca çalışan 344 iş gören katılmıştır. Toplanan veriler, yapısal eşitlik modeli analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, örgütsel iklimin, çalışanların değişime karşı direnç tutumunu olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Araştırmaya katılan işletmelerde, daha pozitif bir örgütsel iklimin, çalışanların değişime karşı daha az direnç göstermelerine neden olduğu belirlenmiştir. Ayrıca çalışmanın sonuçları, işletmelerin değişim süreçlerinde, örgütsel iklimi iyileştirmek için çaba göstermelerinin, çalışanların değişime daha olumlu bir şekilde yaklaşmalarına yardımcı olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, örgütsel iklimi iyileştirmeye yönelik stratejiler geliştirmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between organizational climate and employees' resistance to change in businesses operating in the retail sector. The study investigated the effect of organizational climate on employees' attitudes towards change. In the study a questionnaire was used for data collection. 344 employees operating in the retail sector and working for at least one year participated in the survey. The collected data were analyzed using the structural equation model. The results of the study show that the organizational climate positively affects the employees' resistance to change. In the companies participating in the research, it was determined that a more positive organizational climate causes employees to show less resistance to change. In addition, the study's results reveal that making efforts to improve the organizational climate in the change processes of enterprises can help employees approach change in a more positive way. For this reason, it is recommended that businesses operating in the retail sector develop strategies to improve the organizational climate.