Uzunluk ölçme ile ilgili matematiksel hikâye yazım süreci
The process of writing a mathematical story about measuring length
  1. Tez No: 835816
  2. Yazar: AHMET SERT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel hikâye, hikâyelerle matematik öğretimi, matematiğin hikâyeleştirilmesi, uzunluk ölçme
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Matematik, öğrenciler tarafından zor ve soyut bir ders olarak algılanmaktadır. Böyle bir algının en önemli nedenlerden birisinin de matemetiğin öğretimiyle ilgili olduğu düşünülmektedir. Bundan dolayı matematiğin farklı displinlerle entegre edilerek öğretimin gerçekleştirilmesi matematiğe yönelik olumsuz bakış açısının değişmesinde önemli bir etken olması beklenmektedir. Bu bağlamda matematiğin çocuk edebiyatından hikâyeler vasıtasıyla öğretimi, öğrencilerin temel matematiksel becerileri kazanmalarında önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda araştırmanın amacı, uzunluk ölçme konusunda matematiksel hikâye yazımı gerçekleştirmektir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle çocuk edebiyatı alanında detaylı araştırma yapılarak çocuk edebiyatının temel özellikleri tespit edilmiştir. Sonrasında çocuk edebiyatının öğretim sürecinde kullanılmasına yönelik ilgili alanyazın taraması yapılarak matematik öğretimi özelinde detaylı inceleme yapılmıştır. Bu bağlamda matematiksel hikâyelerin içermesi gereken unsurlar ve taşıması gereken özellikler ilgili alanyazından belirlenmiştir. Son olarak belirlenen yazım planı çerçevesinde matematiksel hikâye yazımı gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma kapsamında uzunluk ölçme ile ilgili matematiksel hikâye yazımı yapıldığı için araştırma tasarım araştırması niteliğindedir. Matematiksel hikâyenin tasarımı sürecinde matematik eğitimcileri, çocuk edebiyatı uzmanı ve öğretmenlerden görüşler alınarak düzeltme ve düzenlemeler yapılmıştır. Daha sonra matematiksel hikâye 6. ve 7. sınıf öğrencilerine okutturularak görüşleri alınmıştır. En son olarak matematiksel hikâyenin nihai formunun okunabilirlik indeksi hesaplanmıştır. Yazım sürecinde elde edilen bulgular ve deneyimler ışığında araştırmacılara ve matematik öğretmenlerine öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mathematics is perceived by students as a difficult and abstract subject. It is thought that one of the most important reasons for such a perception is related to the teaching of mathematics. Therefore, it is expected that the realization of teaching by integrating mathematics with different disciplines will be an important factor in changing the negative point of view towards mathematics. In this context, it is thought that teaching mathematics through stories from children's literature will make important contributions to students' acquisition of basic mathematical skills. In this context, the aim of the research is to write a mathematical story about length measurement. For this purpose, first of all, detailed research in the field of children's literature was carried out and the basic features of children's literature were determined. Afterwards, a detailed examination was made in mathematics teaching by scanning the relevant literature on the use of children's literature in the teaching process. In this context, the elements that mathematical stories should contain and the features they should have were determined from the relevant literature. Finally, mathematical story writing was carried out within the framework of the determined writing plan. As a mathematical story about length measurement was written within the scope of this research, the research is in the nature of a design research. During the design process of the mathematical story, opinions were taken from mathematics educators, children's literature specialists and teachers, and corrections and arrangements were made. Then, the mathematical story was read by the 6th and 7th grade students and their opinions were taken. Finally, the readability index of the final form of the mathematical story was calculated. In the light of the findings and experiences obtained during the writing process, suggestions were presented to researchers and mathematics teachers.