Lojistik performansı, doğrudan yabancı yatırımlar ve ekonomik büyüme ilişkisi: Seçilmiş OECD ülkeleri üzerine bir panel veri analizi
The relationship of logistics performance, foreign direct investment and economic growth: A panel data analysis on selected OECD countries
  1. Tez No: 835893
  2. Yazar: MEHMET SELÇUK AYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS AÇCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, doğrudan yabancı yatırımlar, ekonomik büyüme, Logistics, foreign direct investment, economic growth
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Globalleşmenin etkisi ile birlikte lojistik hizmetler ekonomi adına vazgeçilmez bir güç olarak kabul görmeye başlamıştır. Lojistik alanındaki gelişmelerin, ülke ekonomisine gelir getirme, yeni çalışma alanları yaratma ve benzeri olumlu etkileri olduğu gibi başta doğrudan yabancı yatırımlar olmak üzere yatırımları olumlu yönde etkileme ve ticaret hacmini artırma yoluyla ekonomik büyümeyi olumlu etkilemektedir. Lojistik sektörünün iyileşmesi ülke ekonomisini canlandırarak, yeni istihdam alanları sağlayarak gelir yaratmakta ve başta doğrudan yabancı yatırımlar olmak üzere yatırımları olumlu yönde etkilemek ve ticaret hacimlerini artırmak suretiyle ekonomik büyüme üzerinde pozitif bir etkiye sahip olmaktadırlar. Ekonomik büyüme, endüstrinin toparlanmasını sağlamakta ve bu da lojistik hizmet endüstrisinin iyileşmesini sağlamaktadır. Doğrudan yabancı yatırımlara bakıldığında ise kısa dönemde talepleri çekme ve uzun dönemde ise arz etkisi yaratma gibi etkileri ile ekonomik büyümeye pozitif katkı sağlaması beklenmektedir ve hem ev sahibi ülke hem de yatırımcı ülke açısından düşünüldüğünde; doğal kaynakları kullanma, ekonomik büyümeyi teşvik etme, istihdam seviyelerini artırma, üretim ve yönetim bilgisini geliştirme gibi ev sahibi ülkeye birçok fayda sağlamaktadır. DYY'nin yatırım yapılacak bir ülke seçme kararını etkileyen faktörler arasında lojistiği direkt ve dolaylı olarak içerisinde barındıran faktörler yer almaktadır. Bu çalışmada lojistik performans, doğrudan yabancı yatırımlar ve ekonomik büyüme ilişkisi, seçilmiş olan 35 OECD ülkesi üzerinde (Almaya, Belçika, Japonya, Hollanda, Avusturya, Birleşik krallık, Yeni Zelanda, Danimarka, İsveç, İsviçre, Kanada, Finlandiya, ABD, Fransa, İspanya, Lüksemburg, Çek Cumhuriyeti, Avusturalya, Portekiz, Norveç, İtalya, İzlanda, İrlanda, Kore Cumhuriyeti, Polonya, İsrail, Macaristan, Estonya, Slovakya, Şili, Yunanistan, Slovenya, Türkiye, Meksika, Kolombiya) ampirik olarak test edilmek amaçlanmıştır. Ampirik analiz yöntemi olarak panel kantil regresyon analizi tercih edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen ilgili veriler ile lojistik performans endekisinin kişi başına GSYİH'yı pozitif olarak etkilediği söylenebilmektedir. Alt değerlerde DYY ile kişi başına GSYİH arasında olumlu bir ilişki gözlemlenememişken orta ve üst değerlerde anlamlı ilişkilere rastlanmıştır. Lojistik sektörüne yapılacak yatırımların DYY'ları çeken etkileri söz olduğu gözlemlenebilmektedir. Bu sebeple de söz konusu yatırımlardan kişi başına GSYİH'nın olumlu etkileneceği söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the effect of globalization, logistics services have begun to be accepted as an indispensable power for the economy. The developments in the field of logistics have positive effects such as generating income for the country's economy, creating new working areas and similar positive effects, as well as positively affecting investments, especially foreign direct investments, and increasing the trade volume, thereby positively affecting economic growth. The improvement of the logistics sector creates income by stimulating the country's economy, providing new employment areas, and has a positive effect on economic growth by positively affecting investments, especially foreign direct investments, and increasing trade volumes. Economic growth drives the recovery of the industry, which in turn drives the recovery of the logistics service industry. Looking at foreign direct investments, it is expected to make a positive contribution to economic growth with its effects such as attracting demand in the short term and creating a supply effect in the long term. It provides many benefits to the host country such as using natural resources, promoting economic growth, increasing employment levels, improving production and management knowledge. Among the factors affecting the decision of FDI to choose a country to invest in, there are factors that directly and indirectly include logistics. In this study, the relationship between logistics performance, foreign direct investments and economic growth was determined on 35 selected OECD countries (Germany, Belgium, Japan, Netherlands, Austria, United Kingdom, New Zealand, Denmark, Sweden, Switzerland, Canada, Finland, USA, France, Spain, Luxembourg, Czech Republic, Australia, Portugal, Norway, Italy, Iceland, Ireland, Republic of Korea, Poland, Israel, Hungary, Estonia, Slovakia, Chile, Greece, Slovenia, Turkey, Mexico, Colombia) are intended to be tested empirically.Panel quantile regression analysis İSpreferred as the empirical analysis method. It can be referred that the relevant data obtained as a result of the study and the logistics performance index positively affect GDP per capita. While no positive relationship was observed between FDI and GDP per capita in the lower values, significant relationships were found in the middle and upper values. It can be observed that the investments to be made in the logistics sector have the effects of attracting FDI. For this reason, it can be said that the per capita GDP will be positively affected by these investments.