Kur'ân-ı Kerîm'de kinâye ve çeşitleri: Nisâ Sûresi örneği
Allusion and its types in the Holy Quran: Example of Surah an-Nisa
- Tez No: 835894
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Edebiyatı, Belâgat, Kinâye, Kur'ân, Nisâ Sûresi, Arabic Languge and Literature, Eloquence, Allusion, Qur'an, Surah al-Nisâ
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Arap Belâgatı, Me'ânî, Beyân ve Bedî' olmak üzere üç ilimden oluşmaktadır. Bu üç belâgat ilminin birbirinden bağımsız olarak ortaya çıktığı düşünülebilir, fakat gerçek bunun tam tersidir. Arap Belâgatı, uzun bir gelişme sürecinden geçmiştir ve bu konuda bilinen ilk âlimlerin kitaplarında, ondan söz edilmeye başlandığı andan itibaren bu ilimlerin konuları birbiriyle iç içe bir haldedir. Belâgat ilmi İslâm'ın gelişinden sonra çeşitli süreçlerle gelişmeye devam etmiştir. Arap uygarlığının, fethedilen şehirlerde ve ülkelerdeki istikrar, entelektüel rönesans ve ardından farklı dinî mezhepler arasında inanç ve siyaset konularında ortaya çıkan yoğun tartışmalar yaşanması ve benzeri süreçleri sırasında, Arap Belâgatı sahasında önemli âlimlerin çeşitli eserler kaleme alarak belâgat ilminin gelişmesine katkıda bulunmasıyla, belâgat ilminin içerdiği ilimler müstakil birer ilim haline gelmiştir. Beyân ilminde edebî sanat olarak“örtülü anlatım”anlamına gelen Kinâye, bir kelimeyi asıl manası dışında kullanmaktır. Bu çalışmada, Kur'ân-ı Kerîm'deki Nisâ Sûresi'nde sanatsal tasvîrin bir türü olan Kinâye üslûbunun kullanımı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Arabic eloquence consists of three sciences: Me'ânî, Beyân and Bedî'. One might think that these three sciences of eloquence emerged independently of each other, but the truth is quite the opposite. Arabic eloquence went through a long process of development and the subjects of these sciences were intertwined with each other from the moment it was mentioned in the books of the first known scholars on this subject. The science of eloquence continued to develop through various processes after the advent of Islâm. During the Arab civilization, the stability in the conquered cities and countries, the intellectual renaissance, and then the intense debates between different religious sects on matters of faith and politics, and similar processes; important scholars in the field of Arabic eloquence contributed to the development of the science of eloquence by writing various works, and the sciences included in the science of eloquence became independent sciences. Allusion, which means“veiled expression”as a literary art in the science of Beyân, is using a word outside of its original meaning. In this study, we deal with the use of the style of allegory, which is a type of artistic description, in the Surah al-Nisâ in the Holy Quran.