Ratlarda izofluran anestezisinin deri yarası iyileşmesine etkisinin araştırılması
Research of the effect of isoflurane anesthesia on skin wound healing in rats
- Tez No: 835960
- Danışmanlar: PROF. DR. TUBA BERRA SARITAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: yara iyileşmesi, izofluran, wound healing, isoflurane
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Geçmişten günümüze kadar yara iyileşme süreci çeşitli araştırma yöntemleri ile hep incelenmiştir ve halen incelenmeye devam etmektedir. Elde edilen sonuçlarla halen daha yeterince anlaşılamayan yerler vardır.Günümüzde birçok sebeple gerçekleştirilen cerrahi işlemler sonrasında oluşan yara yerlerinin iyileşmesi önem arz etmektedir.Cerrahi işlemlerin süresi boyunca genel anestezinin idamesi için inhalasyon anestezikleri sık kullanılmaktadır.Bizde inhalasyon anestezisinde kullanılmakta olan izofluranın yara iyileşmesi sürecine olan etkisiniincelemeyi amaçladık.Çalışmaya 40 adet wistar albino erkek rat dahil edildi. Ratlar; Kontrol grubu, Sham grubu, İzofluran 2 saat grubu, İzofluran 4 saat grubu ve İzofluran 8 saat grubu olmak üzere beş gruba ayrıldı. Kontrol grubundan sadece kan numunesi alındı. Diğer gruplarda; ratların dorsumuna insizyon ve tam kalınlıklı cilt yarası oluşturuldu. Sham grubu hariç diğer gruplar sırasıyla 2 saat, 4 saat ve 8 saat izoflurana maruz bırakıldı. Grupların yarısı yedinci günde, diğer yarısı 21. günde sakrifiye edildi. Yara alanlarının boyutu makroskopik olarak hesaplandı.Alınan kan numunelerinde hemogram, biyokimya ve immünokimyasal parametrelerin düzeyleri ölçüldü. Histopatolojik değerlendirme için,yara bölgesini içeren dokulardan örnekler alındı. Hemogram ve biyokimya testlerinde, yedinci ve 21. günlerdeki gruplarda yara iyileşme sürecini olumsuz etkileyecek patolojik değer saptanmadı. İmmünokimyasal değerlendirmede; TNF-α, IL-1ve IL-6 gibi proinflamatuar sitokin düzeylerinde, yara modeli oluşturulan gruplar arasında yedinci ve 21. günlerde anlamlı farklılık saptanmadı. EGF, TAS düzeylerinde, yedinci günde gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptandı ancak 21. günde anlamlı bir farklılık saptanmadı. TOS düzeylerinde, yedinci ve 21. günlerde izoflurana maruziyet süresi arttıkça azalma saptandı. Histopatolojik incelemede; reepitelizasyon, kollajen oluşumu, neovaskülarizasyon, infiltratif hücre ve skar oluşumu açısından, izoflurana maruz bırakılan gruplarda yedinci günde olumsuz etkilendiği saptandı. Ancak 21. günde bu olumsuz etkinin olmadığını hatta uzun süreli izofluran (8 saat) maruziyetinde aritmetik olarak daha iyi olduğu saptandı. Yara alanlarının makroskopik ölçümünde yedinci ve 21. günlerde klinik olarak iyileşmenin tamamlandığı, uzun süreli izofluran maruziyetinde daha iyi olduğu saptandı. Klinik olarak iyileşme tamamlanmıştır ama histopatolojik olarak tamalanmamıştır. Uzun süren cerrahilerde izofluran yara iyileşmesine olan olumlu etkisiyle güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
RESEARCH OF THE EFFECT OF ISOFLURANE ANESTHESIA ON SKIN WOUND HEALING IN RATS Research Assistant, MD. Burak KOYUNCU Afyonkarahisar University of Health Sciences, Faculty of Medicine Department of Anesthesiology and Reanimation Thesis of expertise in medicine June 2023 Mentor: Professor of Anesthesiology and Reanimation, MD. Tuba Berra SARITAŞ ABSTRACT From past to present, the wound healing process has always been studied by various research methods and is still being studied. There are still areas that are not sufficiently understood with the results obtained. Nowadays, it is important to heal wounds after surgical procedures performed for many reasons. Inhalation anesthetics are frequently used to maintain general anesthesia during surgical procedures. We aimed to examine the effect of isoflurane, which is used in inhalation anesthesia, on the wound healing process. Forty wistar albino male rats were included in the study. They were divided into five groups as Control group, Sham group, Isoflurane 2 hour group, Isoflurane 4 hour group and Isoflurane 8 hour group. Only blood samples were taken from the control group. In other groups; An incision and a full thickness skin wound were created on the dorsum of the rats. Except for the Sham group, the other groups were exposed to isoflurane for 2 hours, 4 hours and 8 hours, respectively. Half of the groups were sacrificed on the seventh day and the other half on the 21st day. The size of the wound areas was calculated macroscopically. Hemogram, biochemistry and immunochemical parameters were measured in the blood samples taken. For histopathological evaluation, samples were taken from tissues containing the wound site. In the hemogram and biochemistry tests, no pathological value was detected that would adversely affect the wound healing process in the groups on the seventh and 21st days. In immunochemical evaluation; There was no significant difference in the levels of proinflammatory cytokines such as TNF-α, IL-1 and IL-6 on the seventh and 21st days between the groups. There was a meaningful difference between the groups in EGF, TAS levels on the seventh day, but no significant difference was found on the 21st day. As the exposure time to isoflurane increased, TOS levels decreased on the seventh and 21st days. In histopathological examination; Reepithelialization, collagen formation, neovascularization, infiltrative cell and scar formation were found to be adversely affected in the groups exposed to isoflurane on the seventh day. However, on the 21st day, it was determined that this negative effect did not exist, and it was arithmetically better in long-term exposure to isoflurane (8 hours). In the macroscopic measurement of the wound areas, it was determined that clinical healing was completed on the seventh and 21st days, and it was better with long-term exposure to isoflurane. Clinically, healing was complete, but histopathologically incomplete. In long-lasting surgeries, isoflurane can be used safely with its positive effect on wound healing.