Türkiye'de 2014-2021 yılları arasında eğitim alanında yaşanan iş kazalarının analizi
Analysis of occupational accidents in the field of education between 2014-2021 in Turkey
  1. Tez No: 836107
  2. Yazar: ANIL SEVİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYYÜP MUSTAFA EYYUBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: İş Kazası, Kaza Sıklık Hızı, Kaza Ağırlık Oranı, Eğitim, Stajyer Öğrenci, Occupational Accident, Accident Frequency Rate, Accident Severity Rate, Education, Trainee Student
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
İş sağlığı ve güvenliği, iş yeri çalışma ortamı ve çalışan ile sınırlı olmayan, işletmenin gerçekleştirmekte olduğu çalışmalardan etkilenen tüm kişilerin karşılaşabileceği olası riskleri en aza indirmek veya ortadan kaldırmayı amaçlayan çalışmalardır. Ülkemizdeki okul, öğrenci ve öğretmen sayısına bakarsak bu kadar büyük ve çeşitlilik gösteren eğitim ortamlarının barındırmış olduğu sağlık ve güvenlik risklerinin fazla olacağı buna bağlı olarak da alınması gereken önlemlere daha fazla önem verilmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Bu çalışmada 2014-2021 yıllarına ait iş kaza istatistikleri, iş göremezlik süreleri ve ölümlü vaka sayıları SGK'dan ve eğitim alanında yaşanan iş kazalarının sebepleri SGK danışma birimlerinden olan Aktüerya ve Fon Yönetimi Daire Başkanlığı'ndan temin edilmiş olup ilgili veriler yan yana getirilerek farklı kriterlerde değerlendirilmiştir. Faaliyet alanları Eğitim ve Diğer (Eğitim hariç) olarak ikiye ayrılmış olup 2014- 2021 yıllarına ait kaza sıklık hızı, kaza ağırlık oranı, kaza olabilirlik oranı, mortalite hızı ve fatalite hızı hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular aşağıda sunulmuştur. 6331 sayılı İSG Kanunu ile işverenlerin iş kazalarını bildirme zorunluluğunun getirilmesi ve bu konuda yapılan denetimlerin artması sebepleriyle 2013 ve sonraki yıllarda (2019 yılına kadar) Eğitim alanında iş kazaları artmış olup buna müteakip kaza sıklık hızları, kaza ağırlık oranı ve kaza olabilirlik oranlarının da arttığı tespit edilmiştir. Covid-19 salgını sebebiyle 2020 yılında uygulanan yasak ve kısıtlamalar kapsamında uzaktan eğitim sistemine geçilmesi ile eğitim alanında aktif olarak çalışan sayısında bir önceki yıla göre azalma olmuştur. Buna müteakip yaşanan iş kazalarında da azalma olmuştur. Bu sebeple 2020 yılı için Eğitim alanında hesaplanan kaza sıklık hızı, kaza ağırlık oranı, kaza olabilirlik oranı, mortalite hızı ve fatalite hızının bir önceki yıla göre azaldığı gözlenmiştir. 2014 – 2021 yılları arasında yaşanan iş kazaları incelendiğinde toplam kazaların %64,97'sinin ve toplam ölümlü kazaların %77,18'inin Üretim- İmalat, İnşaat, Taşımacılık ve Madencilik sektörlerinde yaşandığı tespit edilmiş olup söz konusu sektörler; toplam kazaların %1,3'ünü ve toplam ölümlü kazaların %0,42'sini oluşturan Eğitim sektörü ile karşılaştırılmıştır. Buna göre çok tehlikeli sınıf olan Madenciliğin diğer sektörlerden daha yüksek oranda kaza sıklık oranına, kaza ağırlık oranına, kaza olabilirlik oranına ve mortalite hızına sahip olduğu, az tehlikeli sınıftaki Eğitim alanının ise diğerlerinden daha düşük oranda kaza sıklık oranına, kaza ağırlık oranına, kaza olabilirlik oranına ve mortalite hızına sahip olduğu tespit edilmiştir. 2014-2021 yılları arasında (incelenen dönem) Eğitim alanında yaşanan kazaların sebepleri, şiddeti, eğitim kademelerine göre dağılımı ile kaza yaşayan sigortalıların yaşlarına göre dağılımı incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda; Eğitim alanında yaşanan iş kazalarının sebeplerine bakıldığı zaman ilk üç sebebin sırasıyla; parmağa iğne batması (%24,41), elini kesme (%11,57) ve zeminde kayma, düşme (%8,05) olduğu görülmektedir. Yine yapılan analizler sonuçlarında Eğitim alanında yaşanan kazaların şiddetinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Eğitim alanındaki iş kazası geçiren sigortalı sayıları incelendiğinde ise en çok kaza yaşanan ilk üç Eğitim alanının; Ortaöğretim (%38,75), Eğitimi Destekleyici Faaliyetler (%25,08) ve Yükseköğretim (%15,33) olduğu görülmektedir. Ortaöğretim'in bu kadar yüksek çıkmasının sebebi, bünyesinde Mesleki ve Teknik Ortaöğretim bulundurmasıdır. İncelenen dönemde Eğitim alanında kaza yaşayan sigortalıların yaşlarına göre dağılımı incelendiğinde en yüksek kaza sayısının 15-18 yaş aralığında (lise) (%44,40) olduğu daha sonra 20-24 yaş (%20,43) ve 25-29 yaş (%8,25) aralığında olduğu görülmektedir. Kazaların çok büyük bir kısmının (%79,75) 15-29 yaş arasında olmasının sebebi; Meslek Liselerindeki staj yapan öğrenciler ile tecrübesizlik, deneyimsizlik, mesleki yeterliliğinin olmaması veya yeterli eğitimin alınmamış olması şeklinde düşünülmektedir. İncelenen dönemde Eğitim alanında yaşanan iş kazalarının mesleklere göre dağılımı için stajyer öğrenci, öğretmen, temizlik, hizmetli ve beden işçisi seçilmiş ve kaza sebepleri incelenmiştir. Bu iş kazalarının %51,78'inin stajyer öğrenci tarafından gerçekleştiği ardından %4,26 ile temizlik personeli ve %3,08 ile öğretmen grubunun geldiği tespit edilmiştir. Çalışmamızda Eğitim alanında yaşanan iş kazalarının ayrıntılı olarak işlenmesi sonucu saptanan bulgular; Eğitim alanındaki iş sağlığı ve güvenliği (İSG) konusunda yeni veri kaynaklarının oluşturulmasını amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety is the work that aims to minimize or eliminate the possible risks that may be encountered by all persons affected by the work carried out by the enterprise, not limited to the workplace working environment and the employee. When we look at the number of schools, students and teachers in our country, it is understood that the health and safety risks of such a large and diverse educational environment will be high, and accordingly, more importance should be given to the precautions to be taken. In this study, occupational accident statistics, periods of incapacity for work and number of fatalities for the years 2014-2021 were obtained from SGK and the causes of occupational accidents in the field of education were obtained from the Department of Actuarial and Fund Management, which is one of the consultancy units of SGK, and the relevant data were brought together and analyzed in different criteria. The fields of activity are divided into two as Education and Other (Excluding Education) and accident frequency rate, accident severity rate, accident probability rate, mortality rate and fatality rate for the years 2014-2021 are calculated. Obtained findings are presented below. Due to the obligation of employers to report occupational accidents with the OHS Law No. 6331 and the increase in inspections on this subject, occupational accidents in the field of education increased in 2013 and later years (until 2019), and it was determined that the accident frequency rates, accident severity rate and accident probability rates also increased. . With the transition to the distance education system within the scope of the prohibitions and restrictions applied in 2020 due to the Covid-19 epidemic, the number of active employees in the field of education decreased compared to the previous year. Subsequently, there has been a decrease in occupational accidents. For this reason, it has been observed that the accident frequency rate, accident severity rate, accident probability rate, mortality rate and fatality rate calculated in the Education field for 2020 decreased compared to the previous year. When the occupational accidents between 2014 and 2021 are examined, it has been determined that 64.97% of the total accidents and 77.18% of the total fatal accidents are experienced in the Production-Manufacturing, Construction, Transportation and Mining sectors. Compared to the Education sector, which accounts for 1.3% of total accidents and 0.42% of total fatal accidents.According to this, Mining, which is a very dangerous class, has a higher accident frequency rate, accident severity rate, accident probability rate and mortality rate than other sectors, and the Education area in the less dangerous class has a lower accident frequency rate, accident severity rate, accident probability rate than others. and mortality rate was found. Between the years 2014-2021 (reviewed period), the causes, severity, distribution of the accidents in the field of education according to education levels and the distribution of the insured people who had an accident according to their age were examined. As a result of these investigations; When the causes of work accidents in the field of education are examined, the first three reasons are; needle sticking to the finger (24.41%), hand cutting (11.57%), and slipping and falling on the ground (8.05%). Again, as a result of the analysis, it was determined that the severity of the accidents in the field of education was low. When the number of insured persons who have had work accidents in the field of education is examined, the first three fields of education with the highest number of accidents; It is seen that there are Secondary Education (38.75%), Education Supporting Activities (25.08%) and Higher Education (15.33%). The reason why Secondary Education is so high is that it includes Vocational and Technical Secondary Education. When the distribution of the insured people who have had an accident in the education area according to their age is examined, the highest number of accidents is between the ages of 15-18 (high school) (44.40%), then between the ages of 20-24 (20.43%) and 25-29 years (8.25%) appears to be. The reason why most of the accidents (79.75%) are between the ages of 15-29; It is thought that inexperience, inexperience, lack of professional competence or not receiving sufficient education with the students who do internship in Vocational High Schools. For the distribution of occupational accidents in the field of education according to occupations in the examined period, trainee students, teachers, cleaners, servants and manual workers were selected and the causes of the accident were examined. It was determined that 51.78% of these occupational accidents were caused by the trainee student, followed by the cleaning staff with 4.26% and the teacher group with 3.08%. In our study, the findings determined as a result of the detailed processing of occupational accidents in the field of Education; It aims to create new data sources on occupational health and safety (OHS) in the field of education.