Mektup sanatı ve bir tematik sergi örneği
Letter art and an example of a thematic exhibition
  1. Tez No: 836282
  2. Yazar: MUHAMMED HAMİDULLAH ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mektup Sanatı, Sergi Kültürü, Türk Sanatı, Letter Art, Exhibition Culture, Turkish Art
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez, mektup sanatının gelişimi ve Türkiye'deki yansımalarını incelemektedir. Mektup sanatı, geleneksel iletişim biçimlerinden biri olarak kabul edilse de sanatsal bir ifade aracı olarak da değerlendirilmelidir. Fluxus hareketinin etkisiyle doğan bu sanat formu, iletişimi ve içeriği ön planda tutar. Ray Johnson, Edward M. Plunkett, Yoko Ono gibi sanatçılar, mektup sanatının erken dönemlerinde önemli roller üstlenmişlerdir. Türkiye'de, başlarda mektup sanatından çok az söz edilmiş olsa da günümüze gelene değin, zamanla çok daha sık anılmaya ve kapsamlı etkinliklere konu olmaya başlamıştır. Tez kapsamında yürütülen projenin, ilköğretim düzeyindeki öğrencilerin sanatsal yeteneklerini geliştirmeye ve iletişim becerilerini artırmaya katkı sağladığı düşünülmektedir. Ayrıca, kültürel mirasımız olan resimli mektup geleneğini gelecek kuşaklara aktarmayı kısmen de olsa başardığı söylenebilir. Bu çalışma, mektup sanatının sadece geçmişi değil, aynı zamanda geleceğine de ışık tutmayı amaçlamaktadır. Mektup sanatının yolu, hala keşfedilmemiş ufuklara doğru uzanıyor. Bu sanat, geleceğin dili olabilir mi? Bu çalışma, bu sorunun izini sürmek için bir adımdır. Çalışmada yer verilen öneriler, Türkiye'deki posta sanatının uluslararası alanda daha fazla tanıtılmasını ve temsil edilmesini destekleyen yöntemlerdir. Bu şekilde, Türk posta sanatı uluslararası platformlarda daha geniş bir izleyici kitlesine ulaşabilir ve kültürel alışverişe katkıda bulunabilir. Sonuç olarak, bu araştırma ile mektup sanatının Türk toplumu ve sanat dünyasındaki önemi vurgulanmış, gelecek kuşaklara bu sanat akımını tanıtmak ve yaygınlaştırmak için önemli bir adım atıldığı düşünülmektedir. Projenin gerçekleşmesiyle, Gaziantep Üniversitesi'nin bu alandaki öncü rolü vurgulanmış ve sanatın yaygınlaştırılması için önemli bir adım atılmıştır. Gaziantep Üniversitesi, resimli mektup sanatının gelecek kuşaklara taşınması ve bu sanat dalının daha geniş bir kitleye ulaştırılması konusunda önemli bir rol üstlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the development of letter art and its reflections in Turkey. Although letter art is considered one of the traditional forms of communication, it should also be considered as a means of artistic expression. This art form, born under the influence of the Fluxus movement, prioritizes communication and content. Artists such as Ray Johnson, Edward M. Plunkett, and Yoko Ono played important roles in the early periods of letter art. Although the art of letters was rarely mentioned in the beginning in Turkey, over time it began to be mentioned more frequently and became the subject of comprehensive activities until today. It is thought that the project carried out within the scope of the thesis contributes to the development of artistic abilities and communication skills of primary school students. Moreover, it can be said that he has partially succeeded in transferring the illustrated letter tradition, which is our cultural heritage, to future generations. This study aims to shed light not only on the past but also on the future of letter art. The path of letter art still extends to unexplored horizons. Could this art be the language of the future? This study is a step towards tracing this problem. The suggestions included in the study are methods that support the further promotion and representation of mail art in Turkey internationally. In this way, Turkish mail art can reach a wider audience on international platforms and contribute to cultural exchange. As a result, with this research, the importance of letter art in Turkish society and the art world is emphasized, and it is thought that an important step has been taken to introduce and popularize this art movement to future generations. With the realization of the project, the pioneering role of Gaziantep University in this field was emphasized and an important step was taken to popularize art. Gaziantep University has played an important role in carrying the art of illustrated letters to future generations and making this art form available to a wider audience.