Uterin patolojilerde operatif histeroskopinin reprodüktif performans üzerine etkisi
The effect of operative hysteroscopy on reproductive performance in uterine pathologies
- Tez No: 836300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA DOĞAN ÖZÇİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, intrauterin patoloji, operatif histeroskopi, Infertility, intrauterine pathology, operative hysteroscopy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Primer ve sekonder infertil kadınlarda submüköz myom, uterin septum, endometrial polip, intrauterin adezyon nedeniyle operatif histeroskopi uygulandıktan sonra gebelik durumlarının karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve yöntem: 2012 ile 2022 yılları arasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne primer ve sekonder infertilite şikayetiyle başvuran, yaş aralığı 18-45 arasında olan, HSG, ofis histeroskopi, ultrasonografik muayene aracılığı ile submüköz myom (grup 1), uterin septum (grup 2), endometrial polip (grup 3) ve intrauterin adezyon (grup 4) tanısı konulmuş ve takiben operatif histeroskopi ile tanıları kesinleştirilmiş ve tedavi edilmiş hastalar retrospektif olarak incelendi. Çalışmamıza kriterlerine uygun olan 150 hasta dahil edildi. Çalışma için herhangi bir örneklem oluşturulmadı. Tüm hastalara genel anestezi altında, preoperatif tanılarına göre, histeroskopi ile septum rezeksiyonu, polip eksizyonu, submüköz myom eksizyonu veya adezyolizis yapıldı. Hastalar, hastane veri tabanı ve ameliyat kayıtları aracılığıyla tanımlandı. Hastaların gebelik sonuçlarına, hasta dosyaları, hastane veri tabanı kullanılarak ve telefon aracılığıyla hastalar sorgulanarak ulaşıldı. Bulgular: İntrauterin patoloji nedeniyle operatif histeroskopi yapılan hastalarda operasyon sonrası grup 1'de, 17 hastadan 13'ü (%76.5), grup 2'de, 70 hastanın 34'ü (%48.6), grup 3'te yer alan 43 hastanın 24'ü (%55.8), grup 4'te ise 20 hastanın 14'ü (%70.0) gebe kalmıştır. Gruplar arasında gebelik durumu açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p=0.109). Sonuç: Uterin patolojiye sahip infertil hastalarda operatif histeroskopinin gebelik oranlarını önemli ölçüde arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to compare of pregnancy outcomes after operative hysteroscopy in women with primary and secondary infertile due to submucous myoma, uterine septum, endometrial polyp, intrauterine adhesion. Material and method: Patients between the ages of 18-45 who applied to Hatay Mustafa Kemal University Tayfur Ata Sökmen Medical Faculty Obstetrics and Gynecology Polyclinic with complaints of primary and secondary infertility between 2012 and 2022 were determined. Patients diagnosed with submucous myoma (group 1), uterine septum (group 2), endometrial polyp (group 3) and intrauterine adhesion (group 4) by means of HSG, office hysteroscopy, and ultrasonographic examination were retrospectively analyzed. The patients were determined who were definitive diagnosed and treated with operative hysteroscopy. 150 patients who met the criteria were included in our study. No sample was created for the study. All patients underwent hysteroscopic septum resection, polyp excision, submucous myomectomy or adhesiolysis under general anesthesia, depending on their preoperative diagnosis. Patient records and pregnancy outcomes were defined through hospital databases, surgical records, patient files, and questioning the patients via telephone Results: After operative hysteroscopy, 13 of 17 (76.5%) patients in group 1, 34 (48.6%) of 70 patients in group 2, 24 of 43 patients in group 3 (55.8%) and 14 (70.0%) of 20 patients in group 4 became pregnant. There was no statistically significant difference between the groups in terms of pregnancy status (p=0.109). Conclusion: It has been observed that operative hysteroscopy significantly increases pregnancy rates in infertile patients with uterine pathology.