Bipolar hastalarda yeti yitimi, içselleştirilmiş damgalama ve ruhsal iyileşme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between disability, internalized stigma, and spiritual recovery in bipolar patients
- Tez No: 836348
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLGÜN DURAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Psikiyatri Hemşireliği, Damgalama, İçselleştirilmiş Damgalama, Yeti Yitimi, İyileşme, Ruhsal İyileşme, Psychiatric Nursing, Stigma, Internalized Stigma, Disability, Recovery, Spiritual Healing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bipolar bozukluk; kronik gidişli, ataklarla seyreden yüksek morbidite, yeti yitimi ve hastanın içselleştirilmiş damgalanma yaşamasına neden olan ruhsal bir hastalıktır. Çalışmamız bipolar bozukluk hastalarında yeti yitimi, içselleştirilmiş damgalama ve ruhsal iyileşme arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya Kasım 2021- Kasım 2022 tarihleri arasında Bolu TRSM ve Sakarya TRSM başvuran remisyon sürecindeki bipolar bozukluk tanılı 103 hasta dahil edilmiştir. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Kısa Yeti Yitimi Ölçeği (KYYÖ), Ruhsal Hastalıklarda İçselleştirilmiş Damgalama Ölçeği (RHİDÖ) ve İyileşme Süreci Envanteri (İSE) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, pearson korelasyon analizi, çoklu doğrusal regresyon analizinden ve Cronbach alfa değerinden yararlanılmıştır. BULGULAR: Çalışmada KYYÖ puan ortalaması 7,13±4,91; RHİDÖ puan ortalaması 74,89±11,30; İSE puan ortalaması 65,74±12,67 bulunmuştur. Çalışmaya katılanların %33,0'ünde yeti yitimi bulunmaz iken %25,2'sinde hafif düzeyde, %30,1'inde orta düzeyde ve %11,7'sinde yeti yitimi ağır düzeyde bulunmaktadır. Kısa yeti yitimi ölçeği, ruhsal hastalıklarda içselleştirilmiş damgalama ölçeği ve iyileşme süreci envanteri ortalama puanları arasında anlamlı pozitif yönde ilişki bulunmaktadır. İyileşme süreci envanter puanı üzerinde KYYÖ puanı ve RHİDÖ puanın etkili olduğu görülmüştür. SONUÇ: Bipolar bozuklukta yeti yitiminde artış olan hastaların, başkalarının daha fazla desteğine daha fazla gereksinim duydukları, bu destek sağlanabildiğinde de iyileşme sürecinin daha olumlu etkilendiği, içselleştirilmiş damgalamadaki artışın ise iyileşme süreci üzerinde olumsuz görünüme neden olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Bipolar disorder; is a chronic mental illness with exacerbations that causes high morbidity, disability and internalized stigmatization of the patient. This study aimed to examine the relationship between disability, internalized stigma and mental recovery in bipolar disorder patients. MATERIALS AND METHODS: The study was conducted with 103 patients who had bipolar disorder in remission period who applied to Bolu and Sakarya Community Mental Health Center between November 2021 and November 2022 were included in the study. Data was collected using The Personal Information Form, the Brief Disability Questionnaire (BDQ), the Internalized Stigma of Mental Illness Scale (ISMI), and the Recovery Process Inventory (RPI). Independent sample t-test, one-way analysis of variance, Pearson correlation analysis, multiple linear regression analysis and Cronbach's alpha value were used to analyze the data. FINDINGS:In the study, the mean score of BDQ was 7.13±4.91; The mean ISMI score was 74.89±11.30; the mean score of the RPI was found to be 65.74±12.67. While 33.0% of the participants did not have a disability, 25.2% had a mild disability, 30.1% had a moderate disability, and 11.7% had a severe disability. There was a significant positive correlation between the mean scores of the brief disability scale, the internalized stigma in mental illnesses, and the recovery process inventory. It was observed that the BDQ score and ISMI score influenced the recovery process inventory score. CONCLUSION: It can be said that patients with increased disability in bipolar disorder need more support from others, and when this support is provided, the recovery process is affected more positively, and the increase in internalized stigma causes a negative outlook on the recovery process.