Geri Dön

Diyanet Gazetesi'nin inanç konuları açısından incelenmesi

Analyzing the Diyanet Newspaper for religious issues

  1. Tez No: 836380
  2. Yazar: BÜŞRA ZOBA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENKSU ÜÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Diyanet Gazetesi, İnanç Konuları, İman Esasları, Diğer Dinler, Farklı İnanışlar, Diyanet Newspaper, Belief Topics, Belief Principles, Other Religions, Different Beliefs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 168

Özet

Bu çalışma Diyanet Gazetesi'nin inanç konuları bakımından incelenmesini konu edinmektedir. 1968-1990 yılları arasında Başkanlığın süreli dini yayını olarak yayımlanan Diyanet Gazetesi'nin muhtevasında iman esasları, ibadet, ahlak, dini-sosyokültürel hayat, inanç ve birlik beraberlik konuları yer almaktadır. Kanun'da zikredildiği üzere Başkanlığın İslâm dininin inanç, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütme görevi çalışmamızı şekillendirmiştir. Ayrıca çalışmada yer verilen inanç, iman, İslâm ve ihtida konuları da Gazete'de hayli üzerinde durulan konular olduğundan ötürü tasnife dahil edilmiştir. Bu çalışma Gazete'de yer verilen inanç konularını; inanç ve iman esasları, diğer dinler bazı inanç grupları ve noel, hurafe gibi inanışlar olmak üzere tasnif etmekte ve bu konuların Gazete'de yer alışı üzerine değerlendirmelerde bulunmaktadır. Dolayısıyla araştırmanın temel hipotezi Diyanet Gazetesi'nin inançla ilgili konularda kendi bünyesinde ağırlıklı olarak iman esaslarını konu edindiği şeklindedir. Nitel araştırmayla gerçekleştirilen bu çalışmada Diyanet Gazetesi'nin 1968-1990 yılları arasında yayımlanan sayılarında inanç ve iman esasları, diğer dinler bazı inanç grupları ve inanışlar konuları üzerine kaleme aldığı yazılar üzerinde incelemelerde bulunarak bu konulardaki bakış açısını ve katkısını değerlendirmek amaçlanmaktadır. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı, kapsamı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Diyanet Gazetesi'nin tarihçesi ve muhtevasından, ikinci bölümde din, iman, İslâm, ihtida başlıklarından oluşan inanç konularından ve iman esaslarından, üçüncü bölümde diğer dinler bazı inanç grupları ve inanışlar konuları hakkında incelemelerde bulunulmuştur. Diyanet Gazetesi'nde inanç konusu ile alakalı yüz on bir (%28), iman esasları konusu ile alakalı iki yüz kırk dokuz (% 62), diğer dinler bazı inanç grupları ve inanışlar konusu ile alakalı kırk iki (%10) makalenin yer aldığı görülmektedir. Elde edilen bu veriler Gazete'de inanç konularının muhtevasında ağırlıklı bölümün inanç ve iman esasları olduğunu göstermektedir.

Özet (Çeviri)

This study examines Diyanet Newspaper in terms of faith-related issues. Between 1968 and 1990, the Diyanet Newspaper served as the Presidency's official religious periodical. Its content covered a wide range of topics, including morality, religion, unity, and religious-sociocultural life. The categorization of our study's subject has been influenced by the Presidency's legal obligation, as stipulated in the law, to address matters related to the faith, worship, and moral principles of the Islamic religion. Furthermore, since the newspaper prominently featured topics related to belief, faith, Islam, and conversion, these topics were classified as such. This study examines faith-related topics in the newspaper, categorizing faith and its principles, as well as those of other religions and beliefs, along with specific beliefs such as superstition and Christmas. It assesses how well the newspaper covers these topics. As a result, the primary premise of this study is that the Diyanet Newspaper primarily focuses on religious principles when discussing religious subjects. This study employs qualitative research methods and explores the Diyanet Newspaper's perspective and coverage of these matters by analyzing articles on faith and its principles, other religions and beliefs, and specific beliefs in issues published between 1968 and 1990. The study comprises an introduction and three sections. The introduction section provides information regarding the subject, goal, scope, methodology, and sources of the research. The first section covers the background and content of the Diyanet Newspaper. The second section covers topics related to faith and its tenets, such as Islam, religion, and conversion. The third section examines various religions and their tenets. The Diyanet Newspaper appears to have one hundred and eleven articles (28%) about faith, two hundred and forty-nine articles (62%) about faith's tenets, and forty-two articles (10%) about other religions and beliefs. These figures demonstrate that faith and religious beliefs make up the bulk of the newspaper's content related to faith-related themes.

Benzer Tezler

  1. Diyanet aylık dergi'nin inanç konuları açısından değerlendirilmesi

    The evaluation of the Diyanet Monthly Magazine in terms of faith issues

    HATİCE KÜBRA ÇELEBİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinAnkara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CENKSU ÜÇER

  2. Diyanet Aylık Dergi'nin tasavvufi bağlamda değerlendirilmesi

    Evaluation of Diyanet Monthly Magazine in a sufi context

    ABDULLAH SOLMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    DinTokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED YUSUF AKBAK

  3. Din-siyaset ilişkisinin kurumsallaşması: Diyanet İşleri Başkanlığı örneği

    Institutionalization of the relationship between religion and politics: The case of the Presidency of Religious Affairs

    MEHMET TALHA PAŞAOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Kamu YönetimiOndokuz Mayıs Üniversitesi

    Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İLHAN AKSOY

  4. Exploratory analysis of animal rights field in Turkey: Identities and discourses

    Türkiye'de hayvan hakları alanının keşifsel analizi: Kimlikler ve söylemler

    DENİZ HOŞBAY BAYRAKTAR

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    SosyolojiAnkara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

    Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KERİM ÖZCAN

  5. 1951-1955 dönemi Türk basınında laiklik karşıtı hareketler ve tepkileri

    The Actions oppossing secular system in the Turkish press of 1951-1955 period and its reactions

    YEMLİHA TÜRK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    Türk İnkılap Tarihiİstanbul Üniversitesi

    Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. SABAHATTİN ÖZEL