Diyanet Gazetesi'nin inanç konuları açısından incelenmesi
Analyzing the Diyanet Newspaper for religious issues
- Tez No: 836380
- Danışmanlar: PROF. DR. CENKSU ÜÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Diyanet Gazetesi, İnanç Konuları, İman Esasları, Diğer Dinler, Farklı İnanışlar, Diyanet Newspaper, Belief Topics, Belief Principles, Other Religions, Different Beliefs
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma Diyanet Gazetesi'nin inanç konuları bakımından incelenmesini konu edinmektedir. 1968-1990 yılları arasında Başkanlığın süreli dini yayını olarak yayımlanan Diyanet Gazetesi'nin muhtevasında iman esasları, ibadet, ahlak, dini-sosyokültürel hayat, inanç ve birlik beraberlik konuları yer almaktadır. Kanun'da zikredildiği üzere Başkanlığın İslâm dininin inanç, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütme görevi çalışmamızı şekillendirmiştir. Ayrıca çalışmada yer verilen inanç, iman, İslâm ve ihtida konuları da Gazete'de hayli üzerinde durulan konular olduğundan ötürü tasnife dahil edilmiştir. Bu çalışma Gazete'de yer verilen inanç konularını; inanç ve iman esasları, diğer dinler bazı inanç grupları ve noel, hurafe gibi inanışlar olmak üzere tasnif etmekte ve bu konuların Gazete'de yer alışı üzerine değerlendirmelerde bulunmaktadır. Dolayısıyla araştırmanın temel hipotezi Diyanet Gazetesi'nin inançla ilgili konularda kendi bünyesinde ağırlıklı olarak iman esaslarını konu edindiği şeklindedir. Nitel araştırmayla gerçekleştirilen bu çalışmada Diyanet Gazetesi'nin 1968-1990 yılları arasında yayımlanan sayılarında inanç ve iman esasları, diğer dinler bazı inanç grupları ve inanışlar konuları üzerine kaleme aldığı yazılar üzerinde incelemelerde bulunarak bu konulardaki bakış açısını ve katkısını değerlendirmek amaçlanmaktadır. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı, kapsamı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Diyanet Gazetesi'nin tarihçesi ve muhtevasından, ikinci bölümde din, iman, İslâm, ihtida başlıklarından oluşan inanç konularından ve iman esaslarından, üçüncü bölümde diğer dinler bazı inanç grupları ve inanışlar konuları hakkında incelemelerde bulunulmuştur. Diyanet Gazetesi'nde inanç konusu ile alakalı yüz on bir (%28), iman esasları konusu ile alakalı iki yüz kırk dokuz (% 62), diğer dinler bazı inanç grupları ve inanışlar konusu ile alakalı kırk iki (%10) makalenin yer aldığı görülmektedir. Elde edilen bu veriler Gazete'de inanç konularının muhtevasında ağırlıklı bölümün inanç ve iman esasları olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines Diyanet Newspaper in terms of faith-related issues. Between 1968 and 1990, the Diyanet Newspaper served as the Presidency's official religious periodical. Its content covered a wide range of topics, including morality, religion, unity, and religious-sociocultural life. The categorization of our study's subject has been influenced by the Presidency's legal obligation, as stipulated in the law, to address matters related to the faith, worship, and moral principles of the Islamic religion. Furthermore, since the newspaper prominently featured topics related to belief, faith, Islam, and conversion, these topics were classified as such. This study examines faith-related topics in the newspaper, categorizing faith and its principles, as well as those of other religions and beliefs, along with specific beliefs such as superstition and Christmas. It assesses how well the newspaper covers these topics. As a result, the primary premise of this study is that the Diyanet Newspaper primarily focuses on religious principles when discussing religious subjects. This study employs qualitative research methods and explores the Diyanet Newspaper's perspective and coverage of these matters by analyzing articles on faith and its principles, other religions and beliefs, and specific beliefs in issues published between 1968 and 1990. The study comprises an introduction and three sections. The introduction section provides information regarding the subject, goal, scope, methodology, and sources of the research. The first section covers the background and content of the Diyanet Newspaper. The second section covers topics related to faith and its tenets, such as Islam, religion, and conversion. The third section examines various religions and their tenets. The Diyanet Newspaper appears to have one hundred and eleven articles (28%) about faith, two hundred and forty-nine articles (62%) about faith's tenets, and forty-two articles (10%) about other religions and beliefs. These figures demonstrate that faith and religious beliefs make up the bulk of the newspaper's content related to faith-related themes.