Exploratory analysis of animal rights field in Turkey: Identities and discourses
Türkiye'de hayvan hakları alanının keşifsel analizi: Kimlikler ve söylemler
  1. Tez No: 845463
  2. Yazar: DENİZ HOŞBAY BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİM ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan Hakları Alanı, Hayvan Hakları Örgütleri, Meşrulaştırma, Yasal Düzenlemeler, Animal Rights Field, Animal Rights Organizations, Legitimization, Legal Regulations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 412
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de hayvan hakları alanındaki tarihsel değişim, eylemler ve söylemler bağlamında ele alınmıştır. Bu çerçevede hayvanların ve hayvan haklarının koşulları Osmanlı Dönemi'nden günümüze kadar incelenmiş, hayvan haklarını savunmanın meşrulaştırılması detaylı bir biçimde analiz edilmiştir. Bu kapsamda hayvan hakları alanının zaman içinde hangi söylemler ile hangi biçimlerde meşrulaştırılmaya çalışıldığı incelenmiştir. Bu amaçla alandaki önemli aktörlerden olan hayvan hakları savunucularının eylem ve söylemleri literatürdeki meşrulaştırma stratejileri ve örgütsel kuramdan destek alınarak incelenmiştir. Ayrıca hayvan hakları savunucularının gerek eylem ve protestolarla gerekse eğitim, konferans, panel gibi farkındalık çalışmalarıyla gündeme getirdikleri yasal düzenleme talepleri de dönemsel bazda araştırılmıştır. Çalışmada veri seti olarak Cumhuriyet Gazetesi'nin“hayvan hakları”ile ilgili haberleri alınmış; bu alandaki önemli aktörlerden olan hayvan hakları STK'ları, Yerel yönetimler, Diyanet İşleri ve Veteriner Hekimleri Odasının dönem içindeki söylemleri incelenmiştir. Ayrıca her dönem için yasal düzenlemeler, yasal düzenleme talepleri ve eksiklik eleştirileri de ele alınmıştır. Hayvan hakları alanında önem arz eden olaylar da çalışmaya dâhil edilmiş, söz konusu olayların etkileri ve dönüşümleri analiz edilmiştir. Yapılan incelemeler ve analizler sonucunda alandaki hem hayvan hakları konusunda mücadele eden STK'ların hem de devletin büyük değişim yaşadıkları tespit edilmiştir. Geçmişte dar bir çevrede örgütlenmeye çalışan hayvan hakları koruyucuları zaman içinde sayıca artmış ve ülke çapında mücadelesini kolektivist biçimde sürdürmüşlerdir. İnternetin yaygınlaşmasıyla beraber uluslararası dayanışma imkanına kavuşan bu örgütler, yurtdışındaki aktivistlerle ortak protestolar düzenlemiştir. Ayrıca Cumhuriyet'in ilk yıllarında sokak hayvanlarının“insani”bir biçimde öldürülmelerine yardımcı olan“hayvan koruma dernekleri”, zaman içinde büyük değişim yaşamış, her türlü öldürmeye karşı çıkmaya başlamış, hatta bazı hayvan hakları koruyucusu STK'lar Kurban Bayramı'na karşı protestolar düzenlemişlerdir. Yapılan incelemelerde devletin de zaman içinde önemli boyutta bir değişim gösterdiği tespit edilmiştir. Geçmişte sokak hayvanlarını aleni bir biçimde itlaf eden ve hatta ödül aracılığıyla halkı bu itlafa dahil eden devlet, zamanla hayvan hakları STK'larının da baskısıyla tutumunu değiştirmiştir. İtlaf politikasını büyük ölçüde en azından gözler önünde yapmayı terk eden devlet, STK'larla işbirliğine açık hale gelmiş ve hayvanları korumak amacıyla yasal düzenlemeleri gündemine almıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the historical change in the field of animal rights in Turkey is analyzed in the context of actions and discourses. In this framework, the conditions of animals and animal rights have been examined from the Ottoman period to the present day, and the legitimization of the defense of animal rights has been analyzed in detail. In this context, the discourses and the ways in which the field of animal rights has been legitimized over time have been examined. For this purpose, the actions and discourses of animal rights defenders, who are important actors in the field, have been examined with the support of legitimation strategies in the literature and organizational theory. In addition, the demands for legal regulation raised by animal rights defenders through actions and protests as well as awareness raising activities such as trainings, conferences and panels were also analyzed on a periodical basis. In the study, Cumhuriyet Newspaper's news on“animal rights”were taken as a data set; the discourses of animal rights NGOs, local administrations, Religious Affairs and the Chamber of Veterinary Surgeons, which are important actors in this field, were analyzed during the period. In addition, for each period, legal regulations, demands for legal regulations and criticisms of deficiencies have also been discussed. Significant events in the field of animal rights were also included in the study, and the effects and transformations of these events were analyzed. As a result of the examinations and analyses, it has been determined that both NGOs fighting for animal rights and the state have experienced a great change. Animal rights protectors, who in the past tried to organize in a narrow circle, have increased in number over time and have continued their struggle in a collectivist manner throughout the country. With the widespread use of the Internet, these organizations gained the opportunity for international solidarity and organized joint protests with activists abroad.In addition,“animal protection associations”, which helped street animals to be killed in a“humane”way in the first years of the Republic, have experienced a great change in time, started to oppose all kinds of killing, and some animal rights protection NGOs even organized protests against the Feast of Sacrifice. In the analyses conducted, it has been determined that the state has also undergone a significant change over time. In the past, the state, which publicly culled stray animals and even involved the people in this culling through rewards, has changed its attitude with the pressure of animal rights NGOs. The state, which has largely abandoned its culling policy, at least in front of the public, has become open to co-operation with NGOs and has put legal regulations on its agenda to protect animals.