Helal gıda uygulamasının tüketici davranışlarına etkilerinin incelenmesi: İzmir il örneği
Investigation of the effects of halal food practice on consumer behavior: The case of İzmir
- Tez No: 836436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY BUCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Helal gıda, Tüketici davranışları, Helal belgesi, Halal food, Consumer behaviour, Halal certificate
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Helal gıda, tüketicilerin tutum ve davranışlarını yönlendirme potansiyeline sahiptir. Kişisel tercihlerin yanında dini hassasiyetler, tüketicilerin gıda tercihlerinde etkilidir. Bu çalışmanın amacı helal gıda uygulamalarının tüketici davranışlarına etkilerini incelemektir. Çalışmada 407 kişinin katıldığı bir anket uygulaması yapılmıştır. Helal gıda uygulamalarının tüketicilerde yaş, cinsiyet, meslek, aylık gelir gibi değişkenlere göre farklılaştığı sonucuna varılmıştır. Çalışmanın sonuçları, helal gıdanın tüketicilerin daha güvenli olduğu düşüncesiyle tutum ve davranışlarını yönlendirdiğini göstermektedir. Çalışmada ulaşılan sonuçlara göre helal gıda belgesi, tüketicilerin helal gıda konusunda davranışlarını yönlendirme potansiyeline sahiptir. Araştırmanın sonuçları, 407 katılımcının verdiği sonuçlarla sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
Halal food has the potential to direct consumer attitudes and behaviours. In addition to personal preferences, religious sensitivities are effective in consumers food preferences. The aim of this study is to examine the effects of halal food practices on consumer behaviour. In the study, a survey was conducted with the participation of 407 people. It was concluded that halal food practices differ according to variables such as age, gender, occupation, monthly income. The results of the study show that halal food directs consumers attitudes and behaviours with the idea that it is safer. According to the results of the study, halal food certificate has the potential to direct consumers' behaviours about halal food. The results of the study are limited to the results given by 407 participants.