Bdsm uygulayıcılarında nesne ilişkileri, kendilik tasarımı ve otorite algısının rorschach testi ile değerlendirilmesi
Evaluation of object relations, self design, and perception of authority in bdsm practi̇ti̇oners by the rorschach test'
- Tez No: 836477
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: BDSM, sadizm, mazoşizm, nesne ilişkileri, kendilik tasarımı, otorite algısı, BDSM, sadism, masochism, object relations, self-design, perception of authority
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı BDSM uygulayıcılarının nesne ilişkileri, kendilik tasarımları ve otorite algılarının Rorschach Testiyle psikanalitik bağlamda değerlendirilmesidir. Araştırmanın katılımcılarını BDSM uygulayıcılarından mazoşistik yönü baskın olan 5 birey, sadistik yönü baskın olan 4 birey ve hem sadistik hem mazoşistik yönü baskın olan 5 birey olmak üzere toplam 14 gönüllü oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçları psikanalitik yönelimli ön-görüşme formu ve Rorschach Testi'dir. Araştırmacı tarafından hazırlanan psikanalitik yönelimli ön-görüşme formu ile katılımcıların kişisel öyküleri ve BDSM uygulamalarına yönelik bilgiler edinilmiştir. Ardından bilgilendirilmiş onam formu okutulup imzalatılmış ve Rorschach Testi uygulaması yapılmıştır. Katılımcılardan elde edilen bulgular psikanalitik kurama göre içerik analizi yapılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen verilere göre mazoşistik bireylerin nesne ilişkilerinde kontrolcü, otoriter bir nesne imgesi, sadistik bireylerin nesne ilişkilerinde nüfuz edici/kastre edici bir nesne imgesi, sadomazoşistik bireylerin nesne ilişkilerinde ise ambivalans bir yapı, ikircikli duygulanımın var olduğu anlaşılmıştır. Katılımcıların kendilik tasarımlarının değerlendirilmesi sonucunda mazoşistik bireylerin kendilik tasarımlarında pasifize edilmiş, sınırları geçirgen bir yapı, sadistik bireylerin saldırgan nitelik barındıran yapı, sadomazoşistik bireylerin ise ambivalans ve ikircikli duygulanım taşıyan kendilik tasarımı sunduğu görülmektedir. Katılımcıların otorite algılarının değerlendirilmesi sonucunda ise mazoşistik bireylerin otorite algılarının katı bir üst-benlik yapılanması ekseninde şekillenmiş korkutucu içerikte olduğu, sadistik bireylerin otorite algılarında deforme edilmiş bir imgenin bulunduğu ve sadomazoşistik bireylerin otorite algılarının ambivalans yapıda olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate the object relations, self-designs and authority perceptions of BDSM practitioners in a psychoanalytic context with the Rorschach Test. The participants of the study are BDSM practitioners, 5 individuals with a dominant masochistic aspect, 4 individuals with a dominant sadistic aspect, and 5 individuals with a dominant both sadistic and masochistic aspect, a total of 14 volunteers. The data collection tools of the research are the psychoanalytically oriented pre-interview form and the Rorschach Test. With the psychoanalytically oriented pre-interview form prepared by the researcher, information about the personal stories of the participants and BDSM practices was obtained. Then, the informed consent form was read and signed, and the Rorschach Test was administered. The findings obtained from the participants were evaluated by content analysis according to the psychoanalytic theory. According to the data obtained, it has been understood that there is a controlling and authoritarian object image in the object relations of masochistic individuals, a penetrating/castrating object image in the object relations of sadistic individuals, an ambivalence structure and ambivalent affect in the object relations of sadomasochistic individuals. As a result of the evaluation of the participants' self-designs, it is seen that masochistic individuals present a pacified and permeable structure in their self-design, sadistic individuals present a structure with an aggressive character, and sadomasochistic individuals present a self-design with ambivalence. As a result of the evaluation of the participants' perceptions of authority, it was seen that the authority perceptions of masochistic individuals were in a frightening content shaped on the axis of a rigid upper-ego structuring, there was a deformed image in the authority perceptions of sadistic individuals, and the authority perceptions of sadomasochistic individuals were in an ambivalence structure.