Muaythai sporcularının sosyokültürel statüsünün performansa etkisi
The effect of sociocultural status of muaythai athletes on performance
  1. Tez No: 836611
  2. Yazar: ABDULRAHİM ATALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN SÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Muaythai, Sosyo-Kültürel Statü, Spor, Muaythai, Socio-Cultural Status, Sports
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, Muaythai sporcularının sosyokültürel statüsünün performansları üzerindeki etkisini inceleyerek, sosyal ve kültürel faktörlerin sporcuların performanslarını nasıl etkilediğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de aktif olarak spor yapan Muaythai sporcuları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2022 ve 2023 yılında düzenlenen müsabakalara katılan ve gönüllük esasına göre araştırmada yer almak isteyen 197 Muaythai sporcusu oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada veri toplamak içi araştırmacı tarafından oluşturulan anket kullanılmıştır. Gerçekleştirilen araştırmada elde edilen verilerin analizi MS Excel ve SPSS 27,0 programında gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında ankette yer alan değişkenlerin frekans ve yüzde olarak dağılımları hesaplanmıştır. Bulgular: Yapılan çalışmada sporcuların %92,4'ünün lisans mezunu oldukları görülmüştür. Aylık ortalama gelir düzeylerinin ise %61,5 oranında asgari ücret ve altında olduğu tespit edilmiştir. Sporcuların eğitim düzeyleri lisans düzeyinde olmasına karşın gelir düzeylerinin düşük olması sosyo kültürel statüleri üzerinde etkili bir faktördür. Araştırmada sporcuların %34,5'inin milli sporcu oldukları, ancak %74,11'inin müsabakalarda derece sahibi oldukları görülmüştür. Gerçekleştirilen araştırmada 40 sporcunun birinciliği, 25 sporcunun ikinciliği, 81 sporcunun ise üçüncülüğü bulunmaktadır. 51 sporcunun ise derece sahibi olmadıkları görülmüştür. Sonuç: Sosyo kültürel yapıya yönelik maddeler değerlendirildiğinde derece sahibi sporcuların daha yüksek oranda“hayatım idealine yakın”seçeneğine evet yanıtını verdikleri görülmüştür. Bu durum sosyo kültürel statünün performansı etkilediği yönünde yorumlanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to examine the impact of the socio-cultural status of Muaythai athletes on their performance, and to investigate how social and cultural factors influence athletes' performances. Material and Method: The study utilized a quantitative research method, specifically a survey model. The population of the study consists of active Muaythai athletes in Turkey. The sample of the research consists of 197 Muaythai athletes who participated in the competitions held in 2022 and 2023, and who volunteered to take part in the research. A questionnaire, created by the researcher, was used to collect data in the study. The analysis of the data obtained in the research was conducted using MS Excel and SPSS 27.0 software. The distribution of variables included in the questionnaire was calculated in terms of frequency and percentage within the scope of the study. Results: In the conducted study, it was observed that 92.4% of the athletes were university graduates. However, it was determined that their monthly average income levels were below or equal to the minimum wage for 61.5% of the athletes. Despite the athletes' educational level being at the university level, their low income levels have an influential effect on their socio-cultural status. In the research, it was found that 34.5% of the athletes were national athletes, but 74.11% of them had achieved rankings in competitions. In the study, 40 athletes achieved first place, 25 athletes achieved second place, and 81 athletes achieved third place. It was observed that 51 athletes did not have any rankings. Conclusions: When evaluating items related to socio-cultural structure, it was observed that athletes who achieved rankings had a higher rate of answering“yes”to the option“close to my ideal life”. This situation can be interpreted as socio-cultural status influencing performance.