Kadın voleybolcuların spora bağlılıkları ile prososyal ve antisosyal davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between women's volleyball players' commitment to sports and their prosocial and antisocial behaviors
- Tez No: 836619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİMHAN KAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antisosyal, Voleybol, Spora Bağlılık, Prososyal, Antisocial, Volleyball, Sports commitment, Prosocial
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmanın amacı, kadın voleybolcuların spora bağlılıkları ile prososyal ve antisosyal davranışları arasındaki ilişkiyi inceleyerek, demografik değişkenler açısından karşılaştırmaktır. Araştırma, tarama modelinde olup ilişkisel tarama yöntemi kapsamında değerlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 408 kadın voleybolcu oluşturmaktadır. Voleybolcuların davranışlarını incelemek amacıyla da, Kavussanu ve Boardley (2009) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Balçıkanlı (2013) tarafından yapılan Sporda Prososyal ve Antisosyal Davranış Ölçeği uygulanmıştır. Voleybolcuların spora bağlılıklarını incelemek amacıyla, Schaufeli, Bakker (2002)'ın geliştirdiği ve türkçe uyarlaması Sırgancı, Araç-Ilgar ve Cihan tarafından (2019) gerçekleştirilen Spora Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler, korelasyon analizi, ikiden fazla grubun bulunduğu karşılaştırmalarda Kruskall Wallis H testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, Voleybolcuların prososyal ve antisosyal davranış ölçeğinden almış oldukları puanlar ile gelir değişkeni arasında anlamlı fark tespit edilememiştir, spora bağlılık ölçeğinden almış oldukları puanlar ile gelir değişkeni arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. Voleybolcuların spora bağlılık ölçeğinden almış oldukları puanlar ile yerleşim yeri değişkeni açısından anlamlı fark tespit edilememiştir. Ayrıca sporcuların prososyal ve anti sosyal davranış ölçeğinden almış oldukları puanlar açısından anlamlı bir fark görülmemiştir. Voleybolcuların prososyal ve antisosyal davranış ölçeğinden almış oldukları puanlar ile eğitim değişkeni arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Ayrıca spora bağlılıkları açısından da anlamlı fark tespit edilmiştir. Sonuç olarak; kadın sporcuların prososyal davranış puanları arttıkça spora bağlılık seviyelerinin de arttığı, antisosyal davranış düzeylerinin azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between sports commitment and prosocial and antisocial behaviors of female volleyball players and compare them in terms of demographic variables. The research is in the screening model and has been evaluated within the scope of the relational screening method. The study group of the research consists of 408 female volleyball players. In order to examine the behaviors of volleyball players, the Prosocial and Antisocial Behavior Scale in Sports was applied, which was developed by Kavussanu and Boardley (2009) and adapted in Turkish by Balçıkanlı (2013). In order to examine the commitment of volleyball players to sports, the Sports Attachment Scale developed by Schaufeli, Bakker (2002) and adapted in Turkish by Sırgancı, Araç-Ilgar and Cihan (2019) was used. In the analysis of the data obtained from the research, descriptive statistics, correlation analysis, and Kruskall Wallis H test were used in comparisons with more than two groups. According to the research findings, no significant difference was found between the scores of the volleyball players from the prosocial and antisocial behavior scale and the income variable. There was no significant difference between the scores of the volleyball players from the scale of commitment to sports and the place of residence variable. In addition, there was no significant difference in the scores of the athletes from the prosocial and anti-social behavior scales. A significant difference was found between the scores of the volleyball players from the prosocial and antisocial behavior scale and the education variable. In addition, a significant difference was found in terms of their commitment to sports. As a result; It women was determined that as the prosocial behavior scores of the athletes increased, their level of commitment to sports also increased and their antisocial behavior levels decreased.