Eskrim sporcularında uygulanan kompleks antrenmanın saldırı performansı, üst ekstremite kuvveti, anaerobik güç ve çeviklik üzerine etkisi
Effect of complex training applied in fencing athletes on attack performance, upper extremity strength, anaerobic strength and agility
  1. Tez No: 836620
  2. Yazar: ABBAS ADNAN IDAN AL-KARKHI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ SARITAŞ, DR. DHAFER NAMOOS KHALAD AITAİE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik Denge, Eskrim, Kompleks Antrenman, Saldırı Performansı, Complex Traning, Dynamic Balance, Fencing, Offensive Performance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmada eskrimciler üzerinde uygulanan kompleks egzersizlerinin dinamik denge ve saldırı becerilerine üzerine etkisini belirlemek amaçlamaktadır. Bu çalışmada ön test ve son test içeren deneysel yöntem kullanılmıştır. Antrenman programını, 10-15 yaşlarındaki deney grubu (n=10) ve kontrol grubu (n=10) olarak iki gruba ayrılmış araştırma örneklemi toplam 20 sporcu gönüllü eskrimci katılmıştır. Deney grubu 10 erkek eskrimciye eskrim antrenmanına ek olarak kompleks antrenman uygulanmıştır. Ön testten verileri elde etmek için fiziksel ve beceri testlerinin yanı sıra eskrimde kullanılan antrenman malzemeleri (toplar, lastik halatlar, renkli daireler, işaretler ve eskrim kılıçları) farklı fiziksel ve beceri egzersizlerini kullanılmıştır. Kompleks antrenman programı, eskrim sporunda fiziksel değişikliklerin, fiziksel özelliklerin ve basit saldırı becerilerinin gelişmesine ve 10-15 yaşındaki eskrimciler için hedef doğruluğunun gelişmesine yol açmıştır. İncelenen tüm fiziksel değişkenlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Kompleks antrenman programı, bu yaş grubundaki bireylerin beceri çeşitlerinin gelişimini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to determine the effect of complex exercises applied on fencers on dynamic balance and attack skills. This study an experimental method including pre-test and post-test was used. The training program was divided into two groups as the experimental group (n=10) and the control group (n=10), aged 10-15 years. The research sample was applied to 10 male fencers in the experimental group, in addition to the fencing training, and complex training was applied. In addition to physical and skill tests, different physical and skill exercises were used in fencing training materials (balls, rubber ropes, colored circles, markers and fencing swords) to obtain data from the pretest. The complex training program has led to the development of physical changes, physical characteristics and simple attacking skills in the sport of fencing, as well as the improvement of target accuracy for 10-15 year old fencer. Statistically significant differences were found in all examined physical variables. The complex training program provided the development of skill types of individuals in this age group.