Meme küçültme hastalarında inferior pediküllü ve superomediyal pediküllü ameliyat tekniklerinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparative evaluation of surgery techniques with inferior pedicle and superomedial pedicle in breast reduction patients
  1. Tez No: 836635
  2. Yazar: SOYKAN KUDRET KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: meme küçültme, inferior pedikül, superomediyal pedikül, wise patern, breast reduction, inferior pedicle, superomedial pedicle, wise pattern
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda meme küçültme ameliyatlarında en sık kullanılan iki tekniği demografik veriler, çıkarılan doku miktarı, pedikül uzunluğu, sternal çentik-meme ucu arasındaki mesafe, bu faktörlerin komplikasyon açısından etkisini ve hangi tekniğin hangi yönleriyle birbirine üstün olduğunu karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi kliniğine 2022-2023 yılları arasında meme küçültme ameliyatı için başvurup bu ameliyatı geçiren yaşları 23-57 ve BMI 23,03- 37,83 arasında olan 50 kadın hasta çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Her iki teknikte de komplikasyon görülen olgularda sağ meme çıkan doku ağırlığı medyanı 845(520-1100) g, sol meme çıkan doku ağırlığı medyanı 850(525-1150) g bulundu. Sağ SÇ- meme ucu arasındaki mesafenin komplikasyon görülen olgularda medyan değeri 34,5(30-38) cm; sol memenin ise 34(30-38) cm idi. Her iki memede pedikül uzunluğu komplikasyon görülen olgularda ortalama 16,44 ± 1,04 cm görüldü. Her iki teknikte de çıkan parça ağırlığı, SÇ-meme ucu arasındaki mesafe ve pedikül uzunluğu arttıkça komplikasyon görülme oranında istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı. (p˂0,001) İnferior pediküllü teknikte 2 majör, 9 minör komplikasyon izlenirken; superomediyal pediküllü teknikte 1 majör, 6 minör komplikasyon izlendi. Her iki teknik majör ve minör komplikasyonlar olarak karşılaştırıldığında ikisi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. (p=0,67) Sonuç: İnferior pediküllü teknik yıllarca güvenilir ve oturmuş bir teknik olarak görülmüş olsa da bizim çalışmamızda komplikasyon açısından iki teknikte de istatistiksel olarak bir fark saptanmamıştır. Superomediyal pediküllü teknik klinik tecrübemize göre hem ameliyat süresinin kısalığı hem de ameliyat sonrası bizim ve hasta açısından daha memnuniyet verici bir tekniktir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: In this study, we aimed to compare the two most commonly used techniques in breast reduction surgeries, including demographic data, the amount of tissue removed, the length of the pedicle, the distance between the sternal notch and the nipple, the effect of these factors in terms of complications, and which technique is superior to each other in which aspects. Methods: Fifty female patients aged between 23-57 and BMI 23.03-37.83 who applied to Hatay Mustafa Kemal University Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery clinic for breast reduction surgery between 2022 and 2023 were included in the study. Results: In cases with complications in both techniques, the median weight of the tissue protruding from the right breast was 845 (520-1100) g, and the median weight of the tissue protruding from the left breast was 850 (525-1150) g. The median value of the distance between the right SN- nipple in cases with complications was 34,5 (30-38) cm; the left breast was 34 (30-38) cm. The mean pedicle length in both breasts was 16,44 ± 1,04 cm in cases with complications. In both techniques, a statistically significant increase was found in the incidence of complications as the weight of the protruding part, the distance between the SN-nipple and the length of the pedicle increased. (p˂0,001) While 2 major and 9 minor complications were observed in the inferior pedicle technique; in the superomedial pedicle technique, 1 major and 6 minor complications were observed. When both techniques were compared in terms of major and minor complications, no statistically significant difference was found between the two. (p=0,67) Conclusion: Although the inferior pedicle technique has been seen as a reliable and well-established technique for years, no statistical difference was found between the two techniques in terms of complications in our study. According to our clinical experience, the superomedial pedicle technique is a more satisfactory technique for both us and the patient after the operation, as well as the shorter operation time.