The impact of Covid 19 on the finacial provision of healthcare providers: 'A case study'
- Tez No: 836661
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TARANA AZIMOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: COVID-19 pandemisi, Mali etki, Sağlık hizmeti sağlayıcıları, Masraflar, Gelirler, COVID-19 pandemic, Financial impact, Healthcare providers, Expenses, Revenues
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yöneticiler İçin İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma, Fas'taki sağlık hizmeti sağlayıcıları üzerinde COVID-19 pandemisinin mali etkisini araştırmaktadır. Araştırma, masraflar, gelirler, mali destek, teleSağlık kullanımı, klinik faaliyetler ve işgücü büyüklüğü gibi temel değişkenleri analiz etmektedir. Ayrıca, bu değişkenler arasındaki ilişkileri ve pandemi döneminde sağlık hizmetlerinin mali sağlanmasına olan etkilerini anlamayı amaçlamaktadır. Bulgular, Fas'taki sağlık hizmeti sağlayıcılarının pandemi nedeniyle karşılaştığı önemli mali zorlukları ortaya koymaktadır. Masraflar ile gelirler arasında negatif bir ilişki tespit edilmiş, yani yüksek masrafların düşük gelirlerle ilişkili olduğu görülmüştür. Öte yandan, mali destek ile mali etki arasında pozitif bir ilişki saptanmış, yani dış yardımın olumsuz mali sonuçları hafifletmedeki rolüne işaret etmektedir. Çoklu doğrusal regresyon analizi, masrafların, gelirlerin, mali destek, teleSağlık kullanımı, klinik faaliyetler ve işgücü büyüklüğünün sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından deneyimlenen mali etkinin önemli bir bölümünü açıkladığını göstermiştir. Bu bağımsız değişkenler, mali etki modelindeki değişkenliğin yüzde 64.1'unu tahmin edebilmektedir. Bu çalışma, sağlık uygulamalarının mali dayanıklılığını desteklemek için hedefe yönelik müdahalelerin ve yenilikçi stratejilerin uygulanmasının önemini vurgulamaktadır. Karar alıcılar, işgücü aksaklıklarını ele almalı, teleSağlık hizmetlerini alternatif bir bakım sunma biçimi olarak benimsemeli ve bağımsız uygulamaların ihtiyaçlarına uygun mali yardım sağlamalıdır. Ayrıca, ödeme tercihlerini anlamak ve uygun ödeme reformu girişimleri tasarlamak, sağlık uygulamalarının mali sağlığının sürdürülebilirliğine katkı sağlayabilir. Sonuç olarak, bu araştırma, COVID-19 pandemisi sırasında Fas'taki sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından karşılaşılan çeşitli zorlukları vurgulamaktadır. Mali değişkenlerin etkileşimini ve sağlık uygulamalarına olan etkilerini anlayarak, kanıta dayalı politikalar ve müdahaleler geliştirilebilir ve sağlık hizmeti sağlayıcılarının mali istikrarını ve sürdürülebilirliğini güçlendirecek, gelecekteki krizler sırasında yüksek kalitede bakım sunumunun sürekliliği sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
This study explores the financial impact of the COVID-19 pandemic on healthcare providers in Morocco. The research analyses key variables, including expenses, revenues, financial support, telehealth utilization, clinical activity, and workforce size, to understand their relationships and effects on the financial provision of healthcare services during the pandemic. The findings reveal significant financial challenges faced by healthcare providers in Morocco due to the pandemic. Expenses and revenues showed a negative correlation, indicating that higher expenses were associated with decreased revenues. On the other hand, financial support exhibited a positive correlation with the financial impact, suggesting external aid's role in mitigating adverse financial consequences. Multiple linear regression analysis demonstrated that expenses, revenues, financial support, telehealth utilization, clinical activity, and workforce size together explain a substantial portion of the financial impact experienced by healthcare providers. These independent variables can predict 64.1 percent of the variance in the financial impact model. The study underscores the importance of implementing targeted interventions and innovative strategies to support the financial resilience of healthcare practices. Policymakers should address workforce disruptions, embrace telehealth as an alternative care delivery mode, and provide financial assistance tailored to the needs of independent practices. Additionally, understanding payment preferences and designing suitable payment reform initiatives can contribute to sustaining healthcare practices' financial viability. In conclusion, this research highlights the diverse challenges faced by healthcare providers in Morocco during the COVID-19 pandemic. By comprehending the interplay of financial variables and their impact on healthcare practices, evidence-based policies and interventions can be developed to strengthen the financial stability and sustainability of healthcare providers, ensuring the continuity of high-quality care delivery during future crises.