Coğrafi işaretli ürün algısının satın alma niyeti ve fiyat ödeme istekliliğine etkisi: X, Y ve Z kuşaklarının karşılaştırılması
The effect of geographical indication product perception on purchase intention and willingness to pay: A comparison of generations X, Y, and Z
  1. Tez No: 903549
  2. Yazar: BURCU KESKİN DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN YAVUZALP MARANGOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi İşaret, X Kuşağı, Y Kuşağı, Z Kuşağı, Satın Alma Niyeti, Fiyat Ödeme İstekliliği, Geographical Indication, Generation X, Generation Y, Generation Z, Purchase Intention, Willingness To Pay
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, coğrafi işaretli ürünlerin tüketici davranışları üzerindeki etkilerini inceleyerek, X, Y ve Z kuşaklarının satın alma niyeti ve fiyat ödeme istekliliği açısından farklılıklarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu üç kuşağın coğrafi işaretli ürün algısı, satın alma eğilimi ve bu ürünlere dair fiyat ödeme istekliliğini belirleyen etmenler ve davranış eğilimleri hakkında bilgi edinmek amacıyla literatür taraması yapılmıştır. Çalışmanın evrenini Türkiye'de ikamet eden X, Y ve Z kuşağından bireyler oluşturmaktadır. Çevrim içi ortamda oluşturulan ve demografik yapı, coğrafi işaretli ürün algısı, coğrafi işaretli ürünlere ilişkin satın alma niyeti ve fiyat ödeme istekliliği ölçeklerini içeren anketi 388 katılımcı yanıtlamıştır. Bulgular, tüketicilerin coğrafi işaretli ürün algısının satın alma niyeti ve fazla fiyat ödeme istekliliği üzerinde etkisi olduğunu ancak X, Y ve Z kuşağı ayrı ayrı incelendiğinde bu etkinin kuşaklar arasında anlamlı derecede farklılık göstermediğini ortaya koymaktadır. Coğrafi işaretlerin sunduğu özgünlük ve kalite algısı, tüketicilerin bu ürünlere yönelik tutumlarını şekillendirmekte önemli bir rol oynamaktadır. Ancak araştırmadaki bulgular, coğrafi işaretli ürünlerin genel tüketici algısında ve davranışlarında pozitif bir etki yaratırken, kuşaklar arası farklılıkların sınırlı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu araştırma, markaların pazarlama stratejilerini belirlemelerine ve farklı kuşakların beklentilerini anlamalarına yardımcı olarak, yerel üreticilerin rekabet gücünü artırmalarını sağlayabilir. Ayrıca, sürdürülebilir tüketim alışkanlıklarının teşvik edilmesine katkıda bulunarak, toplumsal ve ekonomik gelişim açısından da önemli bir kaynak oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of geographical indication products on consumer behaviors, revealing the differences in purchase intention and willingness to pay among Generation X, Y, and Z. A literature review was conducted to gain insight into the perceptions of these three generations regarding geographical indication products, as well as the factors and behavioral tendencies that determine their purchasing inclination and willingness to pay. The population of the study consists of individuals from Generation X, Y, and Z residing in Turkey. An online survey, which included scales measuring demographic structure, geographical indication product perception, purchase intention related to geographical indication products, and willingness to pay, was answered by 388 participants. The findings indicate that consumers' perceptions of geographical indication products significantly impact their purchase intentions and willingness to pay, but when analyzed separately, the effect varies insignificantly across the generations. The uniqueness and quality perception offered by geographical indications play a crucial role in shaping consumers' attitudes toward these products. However, the results show that while geographical indication products create a positive effect on overall consumer perception and behavior, the intergenerational differences are limited. This research can assist brands in defining their marketing strategies and understanding the expectations of different generations, thereby enhancing the competitive strength of local producers. Additionally, it will contribute to promoting sustainable consumption habits, serving as an important resource for social and economic development.