Platform tarzı örgütlenmeler ve ekosistem yönetimi: Finansal hizmetler sektöründe şirketlerin ortaklaşa rekabet stratejileri üzerine bir araştırma
Platform-based organizations and ecosystem management: A research on coopetition strategies of companies in the financial services industry
- Tez No: 836819
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM YAZICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Birliği, Ortaklaşa Rekabet, Ekosistem, Finansal Hizmetler Ekosistemi, Platform Tarzı Örgütlenmeler, Finansal Teknoloji (FinTech), Banka, Collaboration, Co-opetition, Ecosystem, Financial Services Ecosystem, Platform-Based Companies, Financial Technology (FinTech), Bank
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Strateji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Ekosisteme yeni oyuncu olarak giren dijital platform tarzı örgüt yapılarına sahip finansal teknoloji (FinTech) girişimleri, teknolojiyi ve çevik yapılarını kullanarak, finansal hizmetler pazarına agresif bir şekilde nüfuz etmiş, ekosistemin geleneksel oyuncuları olan bankaları ve ekosistemi dönüşüme zorlamıştır. Bu tez çalışmasında, FinTech girişimleri ile bankalar tarafından gerçekleştirilen ortaklaşa rekabet stratejisi süreci incelenerek, 'ortaklaşa rekabet' fenomenine ilişkin algılar ve deneyimler analiz edilmiştir. Bu algıların ve deneyimlerin analizi, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji yaklaşımı vasıtasıyla gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda, halihazırda iş birlikleri gerçekleştirmiş altı banka ve yedi lisanslı FinTech girişimi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Verilerle çalışmanın ve veriler hakkında bilgi oluşturmanın yöntemlerinden olan kodlama yönteminin bağlama ve modelleme özelliklerinden yararlanılmış olup, görüşmelerin analizi Nvivo Programı 1.7.1. versiyonu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerin analizinin ardından yapılan tespitlerden hareketle Yazıcı (2021) tarafından geliştirilen 'Finansal Teknolojiler: Stratejik Bir Yaklaşım' modelindeki teknoloji, toplum, ekonomi ve regülasyon bileşenleri ortaklaşa rekabet stratejisinde dış faktörler olarak belirlenmiş olup, bu faktörlerin doğru analizi doğrultusunda ortaklaşa rekabet stratejisinin başarılı olması öngörülmektedir. Bu tez çalışmasında dış faktörlerin yanında ortaklaşa rekabet stratejisinin başarılı olabilmesi için fenomenoloji araştırma yöntemi yardımıyla algıların ve deneyimlerin analiz edilmesi sonucunda güven, iletişim, değer önerisi ve kültür bileşenleri iç faktörler olarak tespit edilmiştir. Buna göre ortaklaşa rekabet stratejisinin doğru yönetilmesi ve başarılı olabilmesi için dış faktörlerin analizinin iyi yapılması ve aynı zamanda stratejinin birbirine güvenen ve birbirlerini anlayan yapılar tarafından gerçekleştirilmesi gerekirken, bu yapıların açık inovasyon ve iş birliği kültürünü benimsemesi ve ekosisteme getirdikleri değer önerisi doğru analiz etmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
New players in the financial services ecosystem, namely FinTech startups with digital platform-based organizational structures, have rapidly disrupted the ecosystem using their technological competence and agility. This aggressive penetration has compelled banks which are the traditional players in the ecosystem, to undergo transformation to keep up with the changing landscape. This dissertation focuses on investigating the co-opetition strategy process between FinTech startups and established banking intuition through analyzing the perceptions and experiences related to the phenomenon of 'coopetition strategy'. The perceptions and experiences were analyzed using qualitative research methodology from a phenomenology perspective. For this purpose, semi-structured interviews were conducted with six banks and seven FinTech startups with license that had prior co-opetition experience. The coding method, a data analysis technique for generating information from the data, is used to with benefit of linking and modeling capabilities. The interviews were analyzed using Nvivo Program version 1.7.1. After analyzing the interviews, it was determined that the components of technology, society, economy, and regulation in the 'Financial Technologies: A Strategic Approach' model developed by Yazici (2021) collectively played a role as external factors in shaping the co-opetition strategy. It is anticipated that the co-opetition strategy, founded upon the foundations of these external factors, will achieve success. In this dissertation, as a result of analyzing perceptions and experiences with the help of phenomenology research method, trust, communication, value proposition and culture components were determined as internal factors for the success of the co-opetition strategy. Therefore, to ensure the success of the coopetition strategy, it is imperative that its execution relies on organizations characterized by mutual trust and a shared understanding. Concurrently, these entities should adopt a culture that champions open innovation and collaboration while meticulously evaluating the value proposition they bring to the ecosystem.