Kavram karikatürü destekli FeTeMM etkinliklerinin 7. sınıf matematik dersi sayılar ve işlemler ünitesinin öğretimi üzerindeki etkileri
The effects of concept cartoon supported FeTeMM activities on the teaching of the 7th grade mathematics lesson numbers and operations unit
  1. Tez No: 836913
  2. Yazar: HATİCE GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: akademik başarı, FeTeMM eğitimi, FeTeMM meslekleri, kavramsal anlama, kavram karikatürü, matematik eğitimi, oran-orantı, teknoloji algısı, academic achievement, FeTeMM education, FeTeMM professions, conceptual understanding, concept cartoon, mathematics education, ratio and proportion, technology perception
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Değişen ve gelişen teknoloji ile beraber gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler statülerini koruyabilmek ve rekabetin gerisinde kalmamak için eğitim sistemlerini güncellemektedir. İlk olarak ABD'de ortaya çıkan fen, teknoloji, mühendislik ve matematik bilimlerinin tam entegrasyonuna dayanan ve Türkçe karşılığı FeTeMM olan eğitim anlayışı bu yeniliklerden birisidir. Bu araştırmada kavram karikatürü destekli FeTeMM etkinliklerinin 7. Sınıf öğrencilerinin matematik dersi akademik başarıları, kavramsal anlama düzeyleri, teknoloji algıları ve FeTeMM mesleklerine yönelik ilgileri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Kontrol gruplu yarı deneysel desenin kullanıldığı bu çalışmanın örneklemini Sivas'ta bir devlet okulunun 7. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Müfredat doğrultusunda oran-orantı ve yüzdeler konusunun işlenişi kontrol grubunda ders kitabına bağımlı kalınarak, deney grubunda ise kavram karikatürü destekli FeTeMM etkinlikleriyle gerçekleştirilmiştir. Uygulama öncesi ve sonrasında iki gruba da Oran-Orantı ve Yüzdeler Akademik başarı Testi, Oran-Orantı ve Yüzdeler Kavramsal Anlama Testi, Teknoloji Nedir? Anketi ve FeTeMM mesleklerine yönelik ilgi ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde betimsel ve kestirimsel analiz kullanılmıştır. Sonuç olarak yapılan uygulamanın öğrencilerin akademik başarıları, kavramsal anlama düzeyleri, teknoloji algıları ile fen ve matematik mesleklerine yönelik ilgileri üzerinde olumlu katkısının olduğu, teknoloji ve mühendislik mesleklerine yönelik ilgilerinde değişiklik meydana getirmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the changing and developing technology, developed, and developing countries are updating their education systems in order to maintain their status and not fall behind the competition. The understanding of education, which is based on the full integration of science, technology, engineering, and mathematical sciences, which first emerged in the USA, and whose Turkish equivalent is FeTeMM, is one of these innovations. In this study, it was aimed to examine the effects of concept cartoon supported FeTeMM activities on the 7th grade students' academic achievement in mathematics, their conceptual understanding levels, their technology perceptions and their interests in FeTeMM professions. The sample of this study, in which a quasi-experimental design with a control group was used, consists of 7th grade students at a public school in Sivas. In line with the curriculum, the subject of ratio and proportion and percentages was taught by being dependent on the textbook to the control group, and with concept cartoon supported FeTeMM activities to the experimental group. Before and after the application, Ratio and Proportion and Percentages Academic Achievement Test, Ratio-Proportion and Percentages Conceptual Understanding Test, What is Technology? Questionnaire and interest scale for FeTeMM professions were applied. Descriptive and predictive analysis were used in the analysis of the data. As a result, it was seen that the application had a positive effect on students' academic achievement, conceptual understanding, technology perceptions, and interests in science and mathematics professions, and did not cause any change in their interests in technology and engineering professions.