Beden eğitimi öğretmenlerinin öğretim programı farkındalıkları ile 21. yüzyıl öğreten becerilerinin incelenmesi
Examination of physical education teachers' curriculum awareness and 21st century teacher skills
  1. Tez No: 836914
  2. Yazar: EMRAH KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATA PESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim Programı Farkındalığı, 21.Yüzyıl Öğreten Becerileri, Beceri, Program Awareness, 21st Century Teacher Skills, Skill
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi öğretmenlerinin öğretim programı farkındalıkları ile 21.yüzyıl öğreten becerilerini incelenmektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi doğrultusunda tekil tarama ve ilişkisel tarama desenleri birlikte kullanılmıştır. Araştırmaya Mardin ili ve ilçe merkezlerinde ortaokul ve lise kademelerinde görev yapmakta olan 91 kadın ve 125 erkek olmak üzere toplam 216 beden eğitimi öğretmeni katılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin öğretim programı farkındalıklarının belirlenmesinde Pektaş (2021) tarafından geliştirilen“Öğretim Program Farkındalığı Ölçeği”ve 21. yüzyıl öğreten becerilerinin belirlenmesinde Orhan-Göksün (2016) tarafından geliştirilen“21. Yüzyıl Öğreten Becerileri Kullanımı Ölçeği”kullanılmıştır. Veri analizinde nonparametrik testlerden Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi ve Spearman Brown Korelasyon katsayısı istatistikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda beden eğitimi öğretmenlerinin öğretim programı farkındalıkları alt boyutlarından psikomotor farkındalık, bilişsel farkındalık ve duyuşsal farkındalıklarının yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin öğretim programı farkındalıkları alt boyutlarında cinsiyet, mesleki kıdem, eğitim durumu, mezun olunan fakülte, görev yaptıkları kademe değişkenlerine göre anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Beden eğitimi öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğreten becerileri genelinde ve alt boyutlarında 21. yüzyıl öğreten becerileri düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin 21. yüzyıl öğreten becerileri ölçeği genelinde ve alt boyutlarında mesleki kıdem, eğitim durumu ve görev yaptıkları kademe değişkenlerine göre anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. 21. yüzyıl öğreten becerileri alt boyutlarından üretimsel beceriler boyutunda cinsiyet değişkenine göre kadın öğretmenler lehine, onamacı beceriler alt boyutunda mezun olunan alan değişkenine göre beden eğitimi ve spor bölümü ile antrenörlük bölümü arasında beden eğitimi ve spor öğretmenliği mezunları lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Beden eğitimi öğretmenlerinin öğretim programı farkındalıkları alt boyutları ile 21. yüzyıl öğreten becerileri arasında orta düzeyde ve pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine physical education and sports teachers' curriculum awareness and 21st century teaching skills. In the research, single survey and relational survey designs were used together in line with the quantitative research method. A total of 216 physical education and sports teachers, 91 female and 125 male, working at secondary and high school levels in the province and centers of Mardin, participated in the research. The“Curriculum Awareness Scale”developed by Pektaş (2021) to determine the curriculum awareness of the teachers and the“21st Century Teacher Skills Use Scale”developed by Orhan-Göksün (2016) to detect the 21st century teacher skills were used. Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test and Spearman Brown correlation coefficient statistics were used in data analysis. As a result of the research, it was concluded that physical education and sports teachers' psychomotor awareness, cognitive awareness and affective awareness, which were subdimensions of curriculum awareness, were high. In the sub-dimensions of teachers' curriculum awareness, no significant difference was found according to the variables of gender, professional seniority, educational status, graduated faculty, and the educational level they served. It was concluded that physical education and sports teachers had high levels of 21st century teacher skills in general and sub-dimensions of 21st century teaching skills. No significant difference was found in the teachers' 21st century teacher skills scale and its sub-dimensions according to the variables of professional seniority, educational status and the educational level they served. A significant difference was detected in favor of female teachers according to the gender variable in the productive skills dimension, one of the sub-dimensions of 21st century teaching skills, and in the affirmative skills sub-dimension according to the field of graduation variable, a significant difference was found between the physical education and sports department and the coaching department in favor of physical education and sports teaching graduates. A moderate and positive relationship was found between physical education and sports teachers' curriculum awareness sub-dimensions and 21st century teacher skills