Farklı yüzeylere sahip titanyum mini vidaların uygulanan kuvvetler sonrası stabilitelerinin karşılaştırılması: ın vitro çalışma
Comparison of titanium mini screws with different surfaces after applied forces: in vitro study
- Tez No: 836938
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL YILANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: MAO, mini vida, periotest, primer stabilite, RBM, MAO, mini screw, periotest, primary stability, RBM
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı yüzey özelliklerine sahip mini vidaların, ortodontik ve ortopedik kuvvetler sonrasında Maksimum Yerleştirme Torku, Maksimum Çıkarma Torku ve Periotest ölçümleri yapılarak stabilitelerinin karşılaştırılmasıdır. Bu çalışmada 1,6 x 8 mm boyutlarında, TiAl6V4-ELI titanyum alaşımından üretilmiş 72 adet mini vida poliüretan kemik bloklara yerleştirildi. Makine yüzey, RBM yüzey, MAO yüzey olmak üzere üç farklı yüzey grubu oluşturuldu. Bu yüzey grupları da uygulanan ortodontik ve ortopedik kuvvetlere göre 6 gruba ayrıldı. Dijital tork cihazıyla mini vidaların MYT ve MÇT değerleri ölçüldü. Her bir mini vida grubu için Periotest cihazı ile 0.gün, 1., 2., 4., 8. ve 12.hafta stabilite ölçümleri yapıldı. En yüksek MYT değeri MAO iken, en düşük grup Makine grubudur. Ortodontik kuvvet uygulanan mini vidaların ortalama MÇT değeri, ortopedik kuvvet uygulanan mini vidaların ortalama MÇT değerinden daha yüksek bulunmuştur. Tüm grupların MYT ve MÇT değerleri arasındaki ilişki pozitif yönlü ve anlamlı bulunmuştur. 0.gün ile 1.hafta arasında ortalama Periotest değerlerinde fark yoktur. Diğer tüm zamanlarda zamansal değişim anlamlı bulunmuştur. Makine yüzeyde ve MAO yüzeyde zamansal değişim incelendiğinde 0.gün ile 1.haftanın benzerlik gösterdiği, diğer zamansal değişimlerin ise anlamlı farklılık ortaya koyduğu tespit edilmiştir. RBM için 0.gün ile 1.hafta benzerlik gösterirken, 1.hafta ile 2.hafta da benzerlik göstermektedir. Diğer zamanlar arasında fark vardır. Periotest ile MYT ve MÇT değerleri arasında anlamlı ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the primary stability of mini screws with different surface properties under orthodontic and orthopedic forces by evaluating Maximum Insertion Torque, Maximum Removal Torque and Periotest measurements. Seventy-two TiAl6V4-ELI titanium alloy 1.6 x 8 mm mini screws were inserted into polyurethane foam blocks and divided into three groups according to surface properties: Machine surface, RBM-treated, and MAO-treated. MIT and MRT were measured with a digital torque screwdriver. For each mini screw, stability measurements were made with the Periotest device at day 0 and weeks 1, 2, 4, 8, and 12. The MAO group had the highest mean MIT value, while the Machine group had the lowest mean MIT value. The mean MRT value of the mini screws with orthodontic force was higher than the mean MRT value of the mini screws with orthopedic force. The correlation between the MIT and MRT values of all groups was found to be positive and significant. There was no difference between day 0 and week 1 in terms of mean Periotest. Temporal change was significant at all other times. When the temporal change on the machine surface and MAO surface were analyzed, they were determined that day 0 and week 1 were similar, while other temporal changes showed significant differences. For RBM, day 0 and week 1 are similar, while week 1 and week 2 are similar. There is a difference between other times. There is no significant correlation between periotest and MIT and MRT values.