Geriatrik popülasyonda supraglottik havayolu araçlarının doğru yerleşiminin klinik ve ultrasonografik yöntemlerle değerlendirilmesi
Evaluation of the correct placement of supraglottik airway devices by clinical and ultrasonographic methods in elderly population
  1. Tez No: 836959
  2. Yazar: YELİZ KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL KARABEYOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ FERYAL KORKMAZ AKÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Supraglottik havayolu araçları, havayolu ultrasonografisi, geriatrik popülasyon, Supraglottic airway device, airway ultrasonography, geriatric population
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Genel anestezi uygulamalarında supraglottik havayolu araçları (SGA) sık kullanılmaktadır. Bu araçların yerleşimi çeşitli yöntemlerle değerlendirilerek hastanın kabul edilebilir düzeyde havalanması sağlanmaktadır. İnsanlarda yaşlanmayla beraber değişen havayolu anatomisi sonucu havayolu araçlarının yerleşimi farklılık gösterebilmektedir. Amaç: Bu çalışmada geriatrik popülasyonda 3 farklı supraglottik havayolu aracının doğru yerleşiminin klinik testlerle birlikte ultrasonografi (USG) ile değerlendirilmesi ve komplikasyonlar açısından fark olup olmadığının gözlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Şehir Hastanesi Ameliyathanesinde etik kurul onayı sonrasında elektif şartlarda, genel anestezi altında, 1-3 saat süren cerrahi geçiren 65 ve üstü yaş grubunda 158 hasta dahil edildi. İndüksiyon öncesi hastaların mide antrum boyutları (Cranio-Caudal çap, Anterio-Posterior çap) ve karotis çapları USG ile ölçüldü. Probun konumu, ilgili SGA yerleştirildikten sonra deri işaretleyici ile işaretlendi. SGA yerleşimi klinik testlerle değerlendirildi. Klinik testle yerleşimi kabul edilen SGA`lar ultrasonografi ile değerlendirildi. Aritenoid kıkırdak hizasında simetri/asimetri, SGA ucunda katlanma olup olmaması ve özefagusta kaf ucunun olup olmaması değerlendirildi. Karotis çapları SGA yerleşimi sonrası ölçüldü not edildi. Cerrahi bitiminde SGA cihazı çıkarılmadan mide antrum boyutları ölçüldü. Anestezi sonlandırılıp uyandırılan hastaların derlenme sonrası boğaz ağrısı, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, disfaji varlığı sorgulandı veriler kayıt altına alındı. Bulgular: Gruplar arasında; cinsiyet, yaş, kilo, boy ve body mass index (BMİ) değerleri, Mallampati Skoru, Amerikan Anestezistler Derneği (ASA) Skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Gruplar arasında; USG Transvers Görüntü: aritenoid simetri/asimetri yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı bulunurken, USG sagittal Görüntü: kaf ve özefagus paralel görüntü değerleri yönünden anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Grup K ile Grup P arasında fark olduğu, Grup P hastalarının paralellik var oranının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Gruplar arası karşılaştırmalarda; preoperatif Gastrik Antral Ölçüm (CSA) değerlerinde fark olmadığı bulunurken, cerrahi bitimi CSA değerleri yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Grup I hastaların değerlerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Karotis çapları: SGA yerleşimi öncesi, sonrası değerlendirilmesinde Grup P ve Grup I`nın grup içi değerlendirmede sağ karotis çapında azalma görülmüştür. Gruplar arası karşılaştırmalarda; postoperatif boğaz ağrısı, disfaji ve ses kısıklığı yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur. Sonuç: Geriatrik popülasyonda uygun yerleşmeyen SGA`lar ve tekrarlayan SGA denemeleri gastrik insuflasyonu ve diğer komplikasyonları arttırabilir. Uygun olmayan yerleşimlerin erkenden tespit edilmesi önemlidir. Geriatrik popülasyon için ilk seferde yerleşimi daha kolay olan havayolu araçları tercih edilmeli ve yerleşimin doğrulanması için tecrübeli kişiler tarafından Klinik testlerle beraber USG kullanılarak hızlı ve pratik şekilde değerlendirme yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Supraglottic airway devices are frequently used in general anesthesia applications. The placement of these tools is evaluated by various methods and the patient is provided with acceptable ventilation. The location of devices vehicles may differ as a result of the airway anatomy that changes with elderly people. Aim: In this study, it is aimed to evaluate the correct placement of 3 different supraglottic airlway devices in the geriatric population with ultrasonography along with clinical tests and to see if there is a difference in complications. Material and Method: T.C. In the Ministry of Health Ankara City Hospital Operating Room, 158 patients were included in the age group 65 and above, under elective surgery with general anesthesia, lasting 1-3 hours. Induction and anesthesia management was applied to fit the standard working order of the anesthesia clinic. The stomach anthrum sizes and carotid diameters of patients before the index were measured with usg. The position of the probe was marked on the skin using a leather marker so that the same area could be used for measurement after the corresponding supraglottic airway device was installed. After the SGA settlement, its placement with clinical tests was evaluated. The SGA, which were accepted to be settled by clinical testing, were evaluated by ultrasonography. The degree of symmetry at the aritenoid cartilage level, whether there is a folding at the LMA end and whether there is a caft in the azefagusta. It was noted that the carotid diameters were measured after the SGA placement. At the end of the surgery, the stomach anthrum sizes were measured without removing the SGA device. After the process was completed, anesthesia executions were terminated and sickly awakened and taken to the postoperative compilation unit. After compilation, patients were questioned in the direction of sore throat, hoarseness, difficulty swallowing, and presence of pain while swallowing. The collected data were evaluated with appropriate statistics programs. Results: In comparisons between groups; It has been found that there is no statistically significant difference between groups in terms of gender, age, weight height and BMI values, mallampati score, ASA Score. In cross-group comparisons; It has been found that there is a statistically significant difference between groups in terms of LMA Size. It has been found that there is a difference between Group P and Group K and Group I, the proportion of Group P patients in size 3 is higher and the proportion of Group P patients in size 5 is lower. In cross-group comparisons; USG Transvers Image: While there is no statistically significant difference between groups in terms of aritenoids, USG sagittal Image: It has been found that there is a statistically significant difference between the groups in terms of cuff and Özefagus Parallel Image values. It was found that there was a difference between Group K and Group P, and the Var rate of Group P patients was higher. While cross-group comparisons found that there was no statistically significant difference between groups in terms of preoperative CSA values, it was found that there was a statistically significant difference between groups in postoperative CSA values. It was found that the difference was the difference between Group P and Group I, and the values of Group I patients were higher. Group p and group I right carotid diameter reduction was observed in the pre-post evaluation of the SGA settlement. In intergroup comparisons; It has been found that there is no statistically significant difference between groups in terms of postoperative throat pain, dysphagia, and sound restriction. Conclusion: Properly established SGA`s and recurrent SGA trials in the geriatric population can increase gastric insuflation and other complications. It is important to identify unsuitable settlements early. For the geriatric population, SGA that are easier to settle in the first time should be preferred and quickly and practically evaluated by experienced people using USG and Clinical Tests to verify the settlement.