Sürdürülebilir kalkınma için çevre eğitimi olarak webquest uygulaması: Fen bilimleri öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesi
Webquest application as environmental education for sustainable development: Analysis of the view of the science teachers' opinions
- Tez No: 837193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET SÜRMELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Sürdürülebilir Kalkınma için Çevre Eğitimi, WebQuest, Fen Bilimleri Öğretmenleri, Sustainable Development, Environmental Education for Sustainable Development, WebQuest, Science Teachers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
WebQuest sorgulamaya dayalı araştırmalarda, araştırmacıların ortak taban üzerinde çalıştıkları ağ etkileşimli bir faaliyettir (Dodge, 1997). WebQuest öğretmenlerin gelişimi için kullanışlı ve kazanım arttırma noktasında yararlı bir eğitim aracı olarak görülür (Aiana ve Sofowora, 2013). Çevrimiçi eğitimler artık hayatın tüm alanlarında olduğu gibi Fen Bilimleri eğitiminde verilen çevre eğitiminde de etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı Fen Bilimleri öğretmenlerinin sürdürülebilir kalkınma için Çevre Eğitimi olarak WebQuest uygulaması ile ilgili görüşlerinin ve Sürdürülebilir Kalkınma Eğitimine Yönelik İnançlarının incelenmesidir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma gurubunun oluşturulmasında kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubunda Mersin ilinde, görev yapan 24 Fen Bilimleri öğretmeninden yararlanılmıştır. Çalışmada, çevrimiçi ortamda gerçekleştirilmiş, öğretmenlere WebQuest uygulaması oluşturulması ve uygulama aşamaları konusunda bilgi verilmiş ve örnek WebQuest uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada nicel ve nitel veri toplama tekniklerinden yararlanılmıştır. Nitel veri toplama araçları olarak; Google formlar, çevrimiçi mülakatlar, Edmodo sınıf kayıtları ile uygulama değerlendirme görüş formu dokümanlarından yararlanılmıştır. Nicel veri toplama aracı olarak ise ön test son test olarak ''Sürdürülebilir Kalkınma Eğitimine Yönelik İnançlar Ölçeğinden'' (Sağdıç ve Şahin, 2015) yararlanılmıştır. Çalışmada elde edilen nitel verilerin analizinde uygulama öncesi ve sonrası Google formlar, çevrimiçi mülakatlar, Edmodo sınıf kayıtları, uygulama değerlendirme görüş formu ile toplanmış verilerin analizinden çıkarılan kavramlara göre yapılan ve genel bir çerçeve içinde oluşturulmuş kodlamalardan yararlanılmıştır. Nicel verilerin analizinde ise verilerin dağılımının kontol edilmesi için Shapiro-Wilk testi, SKEYİ ölçeği ön test ve son test ortalamalarını karşılaştırmak için ilişkili gruplar t-testi ve Wilcoxon testi yapılmıştır. SKEYİ ölçeği ve faktörlerinden elde edilen ön test ve son test puanlarının cinsiyet değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek üzere Mann Whitney-U testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, Fen Bilimleri öğretmenlerinin WebQuest uygulaması ile ilgili olumlu görüşlere sahip oldukları, uygulamanın öğretmenler tarafından öğrenilmesinin ve öğrencilere yönelik uygulamalar gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu düşündükleri, eğitimi öğretici, verimli ve eğlenceli olarak değerlendirdikleri, uygulamanın Sürdürülebilir Kalkınma için Çevre Eğitiminin önemini anlamaları, konu hakkında bilgi sahibi olarak konuyu daha iyi kavramaları ve konunun öğretiminde öğretmen olarak etkilerini fark etmelerinde etkili olduğu, WebQuest oluşturma sürecinde bazı aşamalarda zorlanırken, bazı aşamaları kolaylıkla gerçekleştirdikleri ve Sürdürülebilir Kalkınma Eğitimine Yönelik İnançlarına olumlu etki ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
WebQuest is a network interactive activity in which researchers work on a common base in inquiry-based research (Dodge, 1997). WebQuest is seen as a useful educational tool for the development of teachers and to increase learning outcomes (Aiana, Sofowora, 2013). Online trainings are now used effectively in environmental education given in science education, as in all areas of life. The aim of this study is to examine the views of Science teachers' about the WebQuest application as Environmental Education for Sustainable Development and their Beliefs on Sustainable Developmental Education. The case study method, one of the qualitative research methods, was used in the study. Convevient sampling technique was used in the creation of the study group of the research. 24 Science teachers working in Mersin province were used in the study group. The study was carried out in the online environment, the teachers were informed about the creation and application stages of the WebQuest application, and the sample WebQuest application was realized. In this study, quantitative and qualitative data collection techniques were used. As qualitative data collection tools; Google forms, online interviews, Edmodo class records and application evaluation opinion form documents were used. As a quantitative data collection tool, The Beliefs on Education for Sustainable Development Scale (Sağdıç ve Şahin, 2015) was used as a pre-test and post-test. In the analysis of the qualitative data obtained from the study, coding made according to the concepts extracted from the analysis of the data and created within a general framework was used. In the analysis of quantitative data, Shapiro-Wilk test was used to control the distribution of the data, and the related groups t-test and Wilcoxon test were used to compare the pre-test and post-test mean of the SKEYI scale. Mann Whitney-U test was applied to determine whether the pre-test and post-test scores obtained from the SKEYI scale and its factors differ according to the gender variable. As a result of the research, it was found that the Science teachers had positive opinions about the WebQuest application, they thought it was important for the teachers to learn the application and creating applications for the students were important, they evaluated the education as instructive, productive and fun, this application was effective for science teachers to understand the importance of Environmental Education for Sustainable Development, to have a better understanding of the subject by having knowledge about the subject and to realize its effects as a teacher in teaching the subject. It has been determined that it has a positive effect on their Beliefs on Education for Sustainable Development.