Teknik üretici güçlerin hukukun oluşum ve dönüşümüne etkileri
The effects of technical productive forces on foundation and transformation of law
  1. Tez No: 837217
  2. Yazar: ERKUT ZİYA SİVRİKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT HASSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet, Hukuk, Teknik Üretici Güç, Üretici Güçler, Uygarlık, Kandaşlık, Töre, Asabiyet, State, Law, Tchnical Productive Force, Productive Forces, Civilization, Kinship, Tore, Asabiyyah
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın Teknik üretici güçleri diğer üretici güçlerden üstün görmekte olduğu zannına kapılınırsa hata edilmiş olur. Tüm üretici güçler alt yapı üst yapı kurumları arasındaki karşılıklı etkileşime eşit değerde etki etmektedir. Bu çalışmanın amacı, insanın toplumsal evrim sürecinin bazı dönemeçlerini irdeleyerek teknik üretici güçlerin hukukun oluşum ve dönüşümüne etkilerine değinmektir. Üretim biçimi ve hukuk karşılıklı olarak birbirlerini şekillendirmektedir. İnsan, varlığını sürdürme içgüdüsü ile çevre koşullarına uyum sağlamayı aşıp, çevre koşullarını kendine uydurmayı başarmıştır. Elbette insanlar tüm dünyada birörnek ve hemzamanlı bir gelişim yaşamamıştır. Fakat bu çalışma insanlığı tarih boyunca belirli dönemler içerisinde incelemeyi planlamaktadır. Dolayısıyla, dönemlerin başlangıç tarihleri olarak o dönemin başlangıç gerekçesi ne ise, o gerekçenin yeryüzünde ortaya çıkışı, dönem başlangıcı olarak kabul edilecektir. Yaklaşık tarihleri verirsek günümüzden önce (G.Ö.); 8 milyon Vahşet, 2 milyon Yabanıllık, 12 bin Kandaşlık, 6 bin Uygarlık dönemi olarak ayrılabilir.
Özet (Çeviri)
It would be a mistake to think that this study is accepting technical productive forces superior to other productive forces. All productive forces have an equal impact on the mutual interaction between infrastructure and superstructure. The purpose of this study is to examine the effects of technical productive forces on foundation and transformation of law while analyzing turning points of human social evolution. The mode of production and the law shape each other mutually. Human beings can adapt to environmental conditions with instinct to maintain their existence and and even turn it into its own benefit. Of course, societies around the world did not evolve simultaneously and uniformly. However, this study plans to study humanity in a certain eras throughout history. Therefore, beginning of every era would be accepted as the emergence of the reason of that era, universally. So the approximate dates of eras before present (BP); 8 million years Wildness, 2 million Savagery, 12 thousand Kinship, 6 thousand Civilization.