Many-body interaction effects in quasi-onedimensional photo-excited electron-hole systems
Foto-ışıma ile uyarılmış bireyakın boyutlu elektron deşik sistemlerinde çok parçacık etkileşmeleri
- Tez No: 83727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL TANATAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: bireyakm boyutlu elektron-deşik plazması, öz enerji, bant aralığı renormalizasyonu, rasgele faz yaklaşımı, T-matris formülasyonu. *S. Das Sarma and D. W. Wang, Many-body renormalization of semiconductor quantum wire excitons: absorption, gain, binding, unbinding, and Mott transition”, cond-matt/9905038 IV, Quasi-one-dimensional dimensional electron-hole plasma, self- energy, band-gap renormalization, T-matrix formulation, random-phase approximation. *S. Das Sarma and D. W. Wang, Many-body renormalization of semiconductor quantum wire excitons: absorption, gain, binding, unbinding, and Mott transition”, cond-matt/9905038 11
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Özet FOTO-IŞIMA İLE UYARILMIŞ BİREYAKIN BOYUTLU ELEKTRON-DEŞİK SİSTEMLERİNDE ÇOK PARÇACIK ETKİLEŞMELERİ Kaan Güven Fizik Doktora Lisansı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bilal Tanatar Eylül 1999 Bu tez çalışması, bireyakm boyutlu elektron-deşik plazmasındaki çok parçacık etkileşmeleri üzerine yapılmıştır. Bu iki bileşenli fermiyon sistemi yoğun foto- uyarılma ile yarı iletken bir kuvantum telinde oluşturulabilir. Tezin konusu olarak, bu etkileşmelerin yarı iletken kuvantum telinin optik özelliklerini nasıl etkilediği üzerinde durulmaktadır. Bu problemi iki bölümde ele aldık: İlk olarak, elektronların ve deşiklerin öz-enerj ilerinden kaynaklanan bant aralığı renormalizasyonu incelendi. Sistemin sınırlandırılmasıyla oluşan altbant yapısı iki altbant kullanılarak modellendi ve çoklu altbant etkileri kısmen hesaba katılmış oldu. Elektron (deşik) öz-enerjisinin çok parçacık kuramsal formalizasyonu GW yaklaşımı içerisinde verildi. Dielektrik fonksiyonu hem tam dinamik rasgele- faz yaklaşımı, hem de yarı-statik yaklaşımla ele alınarak perdelemenin dinamik özellikleri vurgulandı. Bant-aralığı renormalizasyonunun e-h plazma yoğunluğu, sıcaklık, kuvantum teli genişliği gibi parametrelere göre nasıl değiştiği araştırıldı. ikinci bölümde e - h plazma perdelemesi kaynaklı ekziton renormaliza syonunun ve Coulomb korelasyon etkileşmelerinin kuvantum telinin optik iiiözelliklerine olan etkileri incelendi. Optik özellikler e - h propagatörü ile doğrudan bağlantılıdır, ve bu iki parçacık propagatörü Bethe-Salpeter denklemiyle verilmektedir. Bu denklemin perdelenmiş Coulomb etkileşmesi olduğu durumdaki çözümünü yakın tarihli çalışmalara dayanarak inceledik. Özel olarak, dinamik şekilde ele alınan perdeleme etkilerinin deneysel sonuçlarla uyumlu soğurma/ışıma tayfı oluşturduğu gösterildik Genel olarak, ekzitonlar ve serbest elektron-deşikler arasındaki etkileşmenin optik tayf üzerine nasıl yansıdığı tartışıldı.
Özet (Çeviri)
Abstract MANY-BODY INTERACTION EFFECTS IN QUASI-ONE-DIMENSIONAL PHOTO-EXCITED ELECTRON-HOLE SYSTEMS Kaan Güven Doctor of Philosophy in Physics Supervisor: Assoc. Prof. Bilal Tanatar September 1999 The work in this thesis concerns many-body interaction effects in a quasi-one- dimensional electron-hole plasma, which may be generated under intense photo- excitation in a semiconductor quantum-well wire. In particular, we investigate how these interactions affect the optical properties of the semiconductor quantum wire. We address this question in two parts: First, the band-gap renormalization (BGR) induced by self-energy corrections of electrons and holes is studied. A two subband model arising from the confinement of the quantum wire is developed to include the multisubband effects. The many-body theoretical formalism of electron (hole) self-energy is given within the GW approximation. We use the dielectric function both in full dynamical random-phase approximation, and in quasi-static approximation, in order to emphasize the dynamical properties of screening. The dependence of BGR on the e - h plasma density, temperature and wire width is studied. In the second part, the exciton renormalization induced by e - h plasma screening, and Coulomb correlation effects on the optical spectra of a quantumwire are considered. The optical properties are directly associated with the e - h two particle propogator, which obeys the Bethe-Salpeter equation. Based on recent studies, we review the solution of this equation with screened Coulomb interaction. In particular it is shown* that the dynamical treatment of screening produces an optical absorption/luminescence spectra which is consistent with experimental results. We present a discussion on the interplay of excitons and unbound carriers and on the reflection of this interplay to the optical spectra.