Doğal afetler yönüyle Türkiye'de volkanik alan yönetimi
Volcanic zone management in Türkiye in terms of natural disasters
  1. Tez No: 837322
  2. Yazar: FURKAN KAÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN TENİKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Volkan, Volkanizma, Volkanik Aktivite, Volkanik Alan Yönetimi, Disaster, Volcano, Volcanism, Volcanic Activity, Volcanic Zone Management
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Yeryüzünde yaşanan birçok afet, toplumların yaşam standartları üzerinde ciddi baskılar oluşturabilmektedir. Volkanik kökenli afetlerin sonuçları da fiziksel, sosyal ve psikolojik yönden bireyleri etkileyebilmektedir. Geçmiş yıllardan beri yeryüzünde faaliyet gösteren volkanik hareketlilikler, Dünya'daki birçok coğrafi şeklin oluşumunu sağlamıştır. Volkanik aktiviteler, iklim, çevre, ekonomi, turizm ve havacılık üzerinde önemli etkiler yaratmaktadır. Bu durum afet yönetimi kapsamında değerlendirildiğinde, volkanik tehlikelere karşı toplumların ve yaşam alanlarının güvenliğini sağlamak en temel görevlerden biri olarak düşünülmektedir. Volkanik aktivitelerin sonuçlarından etkilenme potansiyeline sahip ülkelerde uygulanan volkanik alan yönetimi çalışmaları, toplumun bilinçlendirilmesi ve uygun adımlar atılarak olayların yönetilmesi aşamasında problemler taşıyabilmektedir. Bu tez çalışmasında, dünya ve Türkiye'deki mevcut volkanik alan yönetimine dair çalışmalara yer verilmiş, bu çalışmalar afet yönetimi çerçevesinde değerlendirilerek Türkiye'de oluşturulması muhtemel bir volkanik alan yönetimi sırasında atılacak adımlara dair çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Most of the natural disasters that takes place on earth may have serious pressure on societies life standards. The results of volcanic disasters may effect people as physical, social and psychological ways. Volcanic mobilities operating on earth since past years, provide the formation of most of the geographical figures. Volcanic activities create important effects on climate, environment, economy, tourism and aviation. When this situation is evaluated as part of disaster management, it's thought that providing security for society's and habitats against volcanic dangers is thought one of the most basic mission. The studies of volcanic zone management applied in the countries which has the potential of effecting from the results of volcanic activities, may have some problems in the process of societies consciousness raising and suitable steps in management of these subjects. In this thesis study, it's given place to current worlds and Turkey's volcanic zone's management studies, these studies are evaluated in terms of disaster management and it's deduced that for the steps in while any possible volcanic area management.