Okul öncesi çocukların bilgi işlemsel düşünce becerileriyle problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between computational thinking skills and problem-solving skills of pre-school children
  1. Tez No: 837361
  2. Yazar: ALİ ERDEM LOĞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERMİN METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitimi, Bilgi işlemsel düşünme, Problem çözme, Preschool education, Computational thinking, Problem-solving
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi çocukların bilgi işlemsel düşünme becerilerinin belirlenmesi ve bilgi işlemsel düşünme becerileri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma betimsel nitelikte olup ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma evrenini farklı sosyoekonomik bölgelerde bulunan ve sosyoekonomik yönden 'iyi, orta ve düşük' olarak bölgelere ayrılan Kilis iline bağlı bulunan bağımsız anaokulu, lise ve ortaokul bünyesinde bulunan anasınıfları oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise, bu okullar arasından rasgele örneklem yöntemi ile seçilen 3 okuldaki, 5-6 yaş toplam 175 okul öncesi çocuk oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan çocukların 46'sı 5 yaş, 114'ü ise 6 yaşındadır. Veri toplama aracı olarak çocukların bilgi işlemsel düşünme becerilerini değerlendirmek Relkin, Ruiter ve Bers (2020) tarafından geliştirilen ve Metin, Başaran, Relkin ve Kalyenci (2021) tarafından Türkçeye uyarlanan“Bilgi İşlemsel Düşünme Ölçeği (TechCheck)”kullanılmıştır. Çocukların problem çözme becerileri ise Aydoğan, Ömeroğlu, Büyüköztürk ve Özyürek (2012) tarafından geliştirilen“Dört Yedi Yaş Grubu Çocuklar İçin Problem Çözme”ölçeği ile ölçlmüştür. Araştırmada verilerin analizinde normallik testi yapılmış, veriler normal dağılım göstermediği için nonparametrik testler kullanılmış ve çalışmanın amacına uygun olarak Spearman korelasyon analizi, Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis H Testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda bilgi işlemsel düşünme becerilerinin cinsiyet, anne ve baba çalışma durumları açısından anlamlı bir farklılık bulunmazken; okul öncesi eğitim alma, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu değişkenlerinde anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Çocukların problem çözme becerileriyle bilgi işlemsel düşünme beceri düzeyleri arasında pozitif yönde yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the computational thinking skills of preschool children and to examine the relationship between computational thinking skills and problem-solving skills. The study is descriptive and carried out in relational screening model. The research population consists of independent kindergartens, high schools and kindergartens in the province of Kilis, which are located in different socioeconomic regions and divided into regions as“good, medium and low”in socioeconomic terms. The sample of the study consists of 175 preschool children aged 5-6 years in 3 schools selected by random sampling method among these schools. 46 of the children participating in the study were 5 years old and 114 were 6 years old. The“Computational Thinking Scale (TechCheck)”, developed by Relkin, Ruiter, and Bers (2020) and adapted into Turkish by Metin, Başaran, Relkin, and Kalyenci (2021), was used as a data collection tool to evaluate children's computational thinking skills. Children's problem-solving skills were measured with the“Problem Solving for Four-Seven-Year-Old Children”scale developed by Aydoğan, Ömeroğlu, Büyüköztürk, and Özyürek (2012). Normality test was performed in the analysis of the data in the study, nonparametric tests were used because the data did not show normal distribution, and Spearman correlation analysis, Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis H Test were used in accordance with the purpose of the study. As a result of the analysis, there was no significant difference in computational thinking skills in terms of gender, mother and father working status; It was determined that there was a significant difference in the variables of getting pre-school education, mother's education level, and father's education level. A highly significant positive correlation was found between children's problem-solving skills and their computational thinking skills.