Geri Dön

Erkeklerde etkili ve güvenli bir oral kontraseptif ajan olarak silodosin

Silodosin as an effective and safe oral contraceptive agent in men

  1. Tez No: 837509
  2. Yazar: BERAT SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI UZUN, DR. ÖĞR. ÜYESİ EYÜP DİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Ejakülasyon Bozuklukları, Silodosin, Alfa Blokerler, Kontrasepsiyon, Erkek Yöntemleri, Ejaculatory Disorders, Silodosin, Alpha Blockers, Contraception, Male Methods
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 121

Özet

Silodosin, yüksek derecede seçici üroselektif olarak kabul edilen α1A-adrenoseptör antagonistidir ve AÜSS için önemli klinik etkinlik göstermektedir. Çalışmamızın amacı BPH'yi tedavi etmek için kullanılan 8 mg silodosinin, anejakülasyon mekanizmasını net olarak ortaya koyarken aynı zamanda erkekler için isteğe bağlı, geri dönüşümlü, hormonal olmayan bir oral kontraseptif olma potansiyelini değerlendirmektir. Çalışmaya Ocak 2021-Aralık 2022 yılları arasında RTEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji ve Androloji polikliniğine başvurmuş, 50-70 yaş arası AÜSS nedeni ile silodosin kullanan sağlıklı, cinsel açıdan aktif toplam 35 hasta dahil edilmiştir. Çalışmadaki hastalardan silodosin kullanmadan önce ve iki hafta silodosin 8 mg kullanımı sonrası mastürbasyon yoluyla semen analizi; ejakülasyon sonrası da PEU ve SMA yöntemleriyle idrar örnekleri alındı ve spermatozoa yönünden analiz edildi. Hastalara silodosin tedavisi öncesi ve sonrası ayrı ayrı olacak şekilde IPSS, IIEF ve MSHQ gibi sorgulama formları dolduruldu. Çalışmamıza katılan 33 hastaya anejakülasyon tanısı konmuş olup; bu hastaların 4'ünde hem PEU hem SMA'da 1-4 adet sperm görülmüştür. Silodosin kullanan bu 4 hastamızda sadece her büyütme alanında 1-4 arasında sperm gözlenmesi silodosinin ejakulasyon mekanizması üzerindeki etkisinin ağırlıklı olarak anejakulasyon şeklinde olduğu ve çok nadiren prostatik üretradan mesaneye klinik anlamı olmayacak kadar az sayıda spermin geçtiği sonucuna varıldı. Retrograd ejakulasyon silodosinin ejakulasyon üzerindeki etki mekanizmasında klinik önemsiz olduğu ve anejakulasyonun geçerli mekanizma olduğunu söyleyebiliriz. 2 hastada ise SMA'da sperme rastlanmayıp PEU'da sperm görülmesi mesaneye sızma olmadığı şeklinde yorumlandı. Bu hastalarda da ejakulasyon olmadı ve etki mekanizması anejakulasyon olarak kabul edildi. Çalışmamıza katılan 2 hastaya da retrograd ejakülasyon tanısı konulmuş olup bu hastaların anamnezlerinde ilacı 48-72 saat önceden kestikleri belirlenmiştir. 48 saat önce kesen semen veremezken PEU ve SMA'da yoğun sperm görülmüş; 72 saat önce ilacı kesen hasta semen verebilirken ayrıca hem PEU hem de SMA da yoğun sperm görülmüştür. Mevcut bulgular bize semen analizlerinin reversibl olarak düzeldiğini ve semen analizleri düzelirken önce retrograd ejakülasyonun görüldüğünü göstermektedir. Çalışmamızda sonuç olarak silodosin 8 mg molekülü, total geri dönüşümlü azospermi sağladı ve dolayısıyla ilacın güvenirliği kanıtlandığından ilaç gelecekte orgazmik fonksiyonu belirgin olarak etkilemeden, reversibl, bariyersiz ve hormonal olmayan bir oral kontraseptif ilaç arayan erkekler için bir seçenek haline gelebilir.

Özet (Çeviri)

Silodosin is an α1A-adrenoreceptor antagonist considered highly selective and uroselective, demonstrating significant clinical efficacy for LUTS. Our study aims to clarify the anejaculation mechanism of 8 mg of silodosin used to treat BPH while also evaluating its potential as an optional, reversible, non-hormonal oral contraceptive for men. Between January 2021 and December 2022, a total of 35 healthy, sexually active patients between the ages of 50 and 70 with LUTS who had applied to the RTEU Faculty of Medicine Hospital Urology and Andrology outpatient clinic were included in the study and had used silodosin. Semen analysis through masturbation before and two weeks after the use of 8 mg silodosin, as well as urine samples obtained post-ejaculation using PEU and SMA methods, were collected and analyzed for spermatozoa. Patients filled out inquiry forms such as IPSS, IIEF, and MSHQ separately before and after silodosin treatment. Anejaculation diagnosis was made in 33 of the patients participating in our study. In 4 of these patients, 1-4 sperm were observed in both PEU and SMA. It was concluded that the predominant effect of silodosin on the ejaculation mechanism was unejaculation and that, very rarely, a small number of sperm passed from the prostatic urethra to the bladder. Retrograde ejaculation was considered clinically insignificant, and anejaculation was determined as a valid mechanism. In 2 patients, no sperm was found in SMA but was seen in PEU, indicating no leakage to the bladder. In these patients, ejaculation did not occur, and the mechanism of action was considered anejaculation. Two patients were diagnosed with retrograde ejaculation, and it was determined in their medical history that they had stopped taking the medication 48–72 hours in advance. They were unable to provide semen for 48 hours before stopping the medication, but intense sperm was seen in both PEU and SMA. They could provide semen for 72 hours before stopping the medication, and intense sperm was also seen in both PEU and SMA. The current findings show that semen analyses improved reversibly, and retrograde ejaculation was observed first during the improvement of semen analyses. In conclusion, our study indicates that the silodosin 8 mg molecule provides total reversible azoospermia, thus establishing the drug's reliability. Therefore, the drug may become an option in the future for men seeking a reversible, barrier-free, non-hormonal oral contraceptive without significantly affecting orgasmic function. "

Benzer Tezler

  1. The role of oxidative stress factors in the pathophysiology of Ocular Rosacea, analysis of tears and other materials

    Oküler Rosacea patofizyolojisinde oksidatif stres faktörlerinin rolü, gözyaşı ve diğer materyallerin analizi

    NİLÜFER YEŞİLIRMAK

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    BiyokimyaGazi Üniversitesi

    Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NESLİHAN BUKAN

    PROF. DR. JEAN-LOUIS BOURGES

  2. Birth as battleground: how the debate between modern obstetrics and traditional midwifery was racialized in the US (1900-1950)

    Bir mücadele sahası olarak doğum: ABD'de modern kadın doğum ve geleneksel ebelik arasındaki tartışma nasıl ırk söylemi üzerinden yürütülmüştür (1900-1950)

    DİDEM BAYRAM

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    Amerikan Kültürü ve Edebiyatıİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilim, Teknoloji ve Toplum Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TUNCAY ZORLU

  3. Serological investigation of peste des petits ruminants in lambs in Iraq-Kirkuk region

    Irak–Kerkük bölgesinde kuzularda küçük ruminant vebası (pestedes petits ruminants ppr)'ın seroprevalansı

    SARWAT KHORSHED RAHEEM

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Sağlık YönetimiVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SÜLEYMAN KOZAT

  4. Türkiye'de öğretmenlik mesleğine ilişkin bir sözlü tarih araştırması (1937-1954)

    An Oral history research concerning profession of teaching in Turkey (1937-1954)

    SELÇUK UYGUN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Eğitim ve ÖğretimAnkara Üniversitesi

    Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. YAHYA AKYÜZ

  5. Factors affecting the quality of life of patients with diabetes mellitus: A descriptive cross-sectional study

    Diabetes mellitusu olan hastaların yaşam kalitesini etkileyen faktörler: Tanımlayıcı kesitsel bir çalışma

    HARITH AHMED MOHAMMED MOHAMMED

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    HemşirelikÇankırı Karatekin Üniversitesi

    Hemşirelik Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜJGAN ONARICI