Mapping out metadiscourse in classroom discourse: A corpus analysis of English medium instruction lectures
Sınıf söyleminde üstsöylemin haritalanması: Öğretim dili İngilizce olan derslerin derlem analizi
- Tez No: 837535
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf söylemi, EMI, organizasyonel üstsöylem, sözlü söylem, Classroom discourse, EMI, organizational metadiscourse, spoken discourse
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Uluslararasılaşma ve küreselleşmenin etkisiyle İngilizce her alanın vazgeçilmez bir iletişim aracı haline gelmiştir. Bu alanlardan birisi de şüphesiz ki eğitimdir. İngilizce dilinin geniş kullanımından dolayı birçok kurum (örn. üniversiteler) akademik içerikleri kendi bağlamında aktarmak için İngilizce'yi araç dil olarak kabul etmiştir. EMI derslerinde, içeriğin öğrenciler tarafından anlaşılabilmesini sağlamak ve etkili öğretimi gerçekleştirmek için sınıf söylemi büyük öneme sahiptir. Daha önceki çalışmalar, öğretim elemanları ve öğrenciler tarafından oluşturulan sınıf söylemi analizi açısından nispeten sınırlı kalmıştır. Ayrıca, EMI derslerinde sınıf söylemini vurgulayan önceki çalışmalar spesifik bağlamlara hitap etmiştir. Bu tez, Türkçe bağlamında, pozitif bilimlerde akademik içeriği, İngilizce aracılığıyla aktaran EMI öğretim elemanları tarafından kullanılan organizasyonel üstsöylem belirleyicilerinin bir analizini sunmayı amaçlamaktadır. Tezde, Vande Kopple (2012)'ın ve Tang (2017)'in taksonomisinden faydalanılmıştır. Bulgulara göre, EMI öğretim elemanları, içeriği sıra ile aktararak söylemi düzenlemeyi kolaylaştırmak ve öğrencilerin konuyu kolayca algılamalarını sağlamak için çoğunlukla sıralama bildiren kelimeler (örn. ilk olarak, daha sonra) kullanmaya meyillidirler. Buna ek olarak, öğretim elemanları, devam eden etkinlik belirleyicileri (örn. burada yapmaya çalıştığımız şey…) kullanarak ne yapacaklarını ve öğrencilerden ne yapmalarını istediklerini işaret etmeye çalışırlar. Ayrıca, bulgular, öğretim elemanlarının, daha önceki sohbet bağlaçlarını kullanarak öğrencileri geçmiş bilgileri hatırlamaları konusunda uyarmaya çok dikkat ettiğini göstermektedir. Bulgularımız EMI bağlamlarında öğretmen konuşmasını geliştirmeye yönelik pedagojik uygulamaların geliştirilmesine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
With the effect of internationalization and globalization, English has become an indispensable medium of communication in every field. One of these areas is undoubtedly education. Due to the widespread use of English, many institutions (i.e., universities) have initiated English as a medium of instruction (EMI) to convey academic content in their context. Classroom discourse gains great importance in EMI classrooms to ensure that the students can understand the content and to allow effective teaching. Earlier studies are relatively limited in terms of the functional analysis of the classroom discourse created by the lecturers and students and how they communicate. Additionally, previous studies that emphasized classroom discourse in EMI settings addressed specific contexts. This thesis aims to present an analysis the organizational metadiscourse markers used by the EMI lecturers in the classes from hard sciences in the Turkish context. We utilized from Vande Kopple's (2012) and Tang's (2017) taxonomy. According to the findings, the EMI lecturers mostly tend to use sequencers (i.e., first, then) in order to facilitate the lecturer to organize the discourse by conveying the content in a sequence and for the students to perceive the subject easily. Moreover, by using ongoing activity markers (i.e., what we're trying to do here,), the lecturers attempt to signal what they would do and what they would want the students to do. Additionally, findings show that lecturers pay close attention to alerting students to remember past information by using earlier conversation connectives. Our findings will contribute to the development of pedagogical frameworks for improving the teacher talk in EMI contexts.