Yazıcıoğlu'nun 'Muhammediye' adlı eseri üzerine dil incelemesi (Ses bilgisi-şekil bilgisi-sözlük)
Language analysis on Yazicioğlu's work named Muhammediye (Phonetics-morphology-dictionary)
- Tez No: 837568
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR GÜRSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: ses bilgisi, şekil bilgisi, sözlük, Muhammediye, Phonology, Morphology, Dictionary, Muhammediye
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1004
Özet
Bu çalışma, çeşitli Türk İslam ülkelerinde asırlarca zevkle okunan ve birçok Müslüman Türk ailelerinin ellerinde ve evlerinde bulunan ve şekil ve muhteva bakımından zengin bir hazine olarak karşımıza çıkan“Muhammediye”adlı eser üzerine bir dil incelemesinin yapılması, metnin asıl nüshasının temel alınarak transkripsiyonunun yapılmasını, son olarak da eserin sözlüğünün hazırlanmasını amaçlamaktadır. Çalışmamız giriş ve dört bölümden oluşmaktadır: Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Metin ve Sözlük. Çalışmamızın giriş bölümünde; Yazıcıoğlu Mehmed'in hayatı, şahsiyeti, yaşadığı yer, ilmî ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilecektir. Yine bu bölümde Muhammediye hakkında bilgi verilecektir. Birinci bölümde; metin ses bilgisi açısından incelemeye tabi tutularak metinde yer alan kelimelerin özellikleri tespit edilecektir. İkinci bölümde; eser şekil bilgisi bakımından ele alınıp incelenecektir. Üçüncü bölümde metnin asıl nüshasının temel alınarak transkripsiyonunun yapılacaktır. Dördüncü bölümde eserin sözlüğü hazırlanacaktır. Tezimizin Eski Anadolu Türkçesi çalışmalarında istifade edilecek eserlerden biri olabilmesini ve bu konuda araştırma yapmak isteyen araştırmacılara fayda sağlamasını ümit etmekteyiz.
Özet (Çeviri)
This study is a study of a language on the work“Muhammadiye”which has been enjoyed in various Turkic Islamic countries for centuries and which is present in the hands of many Muslim Turkish families and their homes and rich in form and content aims to examine grammatical features and make the transcription by examining the original copy and finally prepare a dictionary. Our work consists of four parts: Phonology, Morphology, Text, Dictionary In the introduction of our study; Information about Yazicioglu Mehmed's life, personality, place of residence, the scientific and literary personality of Yazıcıoğlu Mehmed. Again, this section will give information about Muhammediye. In the first chapter; The text will be examined in terms of pnonology and the characteristics of the words in the text will be determined. In the second chapter; The work will be handled and examined in terms of morphology. In the thırd chapter; the text w ill be transcribed. In the fourth chapter, dictionary will be prepared. We hope that the our work can be one of the works that will be used in the studies of Old Anatolian Turkish and that it will benefit the researchers who want to do research.