Seyahat acentelerinin dış kaynak kullanımı: Batman ve Diyarbakır örneği
Outsourcing of travel agencies: The case of Batman and Diyarbakir
- Tez No: 837611
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYDA FAİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Dış Kaynak Kullanımı, Seyahat Acenteleri, Turizm, Outsourcing, Travel Agencies, Tourism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Hızla değişen ekonomik koşullar ve etkileşim farklılıkları gibi durumlara adapte olabilmek ve karşılaşılan zorlukların üstesinden gelebilmek için dış kaynak kullanma zorunluluğu acenteler için önemli bir hale gelmiştir. Dış kaynak kullanma zorunluluğu acentelerin faaliyetlerinde bazı zorlukları da beraberinde getirmektedir. Bu zorluklar; dış kaynak kullanımının getirdiği ilişki yoğunluğu, dış kaynak kullanımına ilişkin yerine getirilmesi gereken taahhütler, acentelerin sistematik bir şekilde yönetilememesi ve kullanılan dış kaynağın hissedilebilir bir etki yaratıp yaratmadığı ile ilgili ölçümlerin olmayışıdır. Yapılan çalışmalar seyahat acentesi operasyonlarının hala katı düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu ve ayrıca seyahat acentesinin hizmetleri konusunda acenteler açısından büyük bir eğitim ve farkındalığa ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bu çalışmaya Diyarbakır ve Batman bölgesinden 111 turizm acentesi katılım sağlamış, katılım sağlayan acentelerin, bölgeyi homojen bir şekilde temsil ettiği bir dağılım ortaya çıkmıştır. Çalışmanın örneklemi olarak anketleri dolduran 111 firma doğrulanmıştır. Bu çalışma, dış kaynak kullanımının seyahat acenteleri üzerindeki yönetsel, örgütsel, hizmet, finansal ve genel etkilerini tespit ederek acentelerin dış kaynak kullanımına yönelimlerinin ortaya konması, dış kaynak kullanımının doğru faaliyetlere kanalize edilmesi konularında anlamlı sonuçlar ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The necessity of outsourcing has become important for agencies in order to adapt to situations such as rapidly changing economic conditions and interaction differences and to overcome the difficulties encountered. The obligation to use outsourcing brings with it some difficulties in the activities of agencies. These difficulties; These are the relationship intensity that outsourcing brings, the commitments that must be fulfilled regarding outsourcing, the inability to manage agencies systematically, and the lack of measurements on whether the outsourcing used creates a noticeable impact. Studies show that travel agency operations still need strict regulations and there is also a need for great training and awareness on the part of agencies regarding travel agency services. 111 tourism agencies from Diyarbakır and Batman regions participated in this study, and a distribution emerged in which the participating agencies represented the region homogeneously. 111 companies that completed the surveys were confirmed as the sample of the study. This study determined the managerial, organizational, service, financial and general effects of outsourcing on travel agencies and revealed meaningful results in revealing the agencies' tendency towards outsourcing and channeling outsourcing to the right activities.