Egzersiz bağımlılığının mutluluk ve sosyal görünüş kaygısı üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of exercise addiction on happiness and social appearance anxiety
  1. Tez No: 837661
  2. Yazar: SERGEN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Bağımlılık, Egzersiz Bağımlılığı, Mutluluk, Kaygı, Sosyal Görünüş Kaygısı, Exercise, Addiction, Exercise Addiction, Happiness, Anxiety, Social Appearance Anxiety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Araştırmada Egzersiz Bağımlılığının, Mutluluk ve Sosyal Görünüş Kaygısı Düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 18 yaş ve üzerinde düzenli egzersiz yapan (çalışma grubu) 50 ve düzenli egzersiz yapmayan (kontrol grubu) 50 olmak üzere 100 gönüllü katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; 'Demografik Bilgi Formu', 'Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği', 'Mutluluk Ölçeği' ve 'Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği' kullanılmıştır. Elde edilen verilerden, ikili grupların karşılaştırılmasında T-testi, ikiden fazla gruplar için ANOVA testi ve ölçekler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak amacıyla Pearson Kolerasyon testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda 'Egzersiz Bağımlılığı Ölçeğinde' gruplar, cinsiyet, çalışma ve kontrol gruplarındaki kadın ve erkek katılımcılar, egzersiz sıklığı ve spor geçmişi değişkenlerine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar görülürken yaş değişkenine göre anlamlı bir fark görülmemiştir. 'Mutluluk Ölçeğinde 'gruplar, cinsiyet, alışma ve kontrol gruplarındaki kadın ve erkek katılımcılar, yaş, egzersiz sıklığı ve sportif özgeçmiş arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. 'Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeğinde' gruplar, çalışma ve kontrol gruplarındaki kadın katılımcılar ve Sportif özgeçmiş değişkenlerinde anlamlı fark görülürken cinsiyet, yaş ve egzersiz sıklığı değişkenlerinde anlamlı fark görülmemiştir. Çalışma ve kontrol gruplarına göre, egzersiz bağımlılığı ölçeği ile sosyal görünüş kaygısı ölçeği arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Kadınlarda egzersiz bağımlılığı ölçeği ile mutluluk ölçeği arasında kontrol grubunda pozitif yönde anlamlı, egzersiz bağımlılığı ölçeği ile sosyal görünüş kaygısı ölçeği arasında çalışma grubunda pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Erkeklerde egzersiz bağımlılığı ile mutluluk ölçeği arasında, egzersiz bağımlılığı ölçeği ve sosyal görünüş kaygısı ölçeği arasında ve mutluluk ölçeği ile sosyal görünüş kaygısı ölçeği arsında anlamlı ilişki tespit edilmemiştir. Sonuç olarak düzenli olarak egzersiz yapmak hem fiziksel hem de psikolojik olarak bireylere olumlu etkiler sağlamakla birlikte bireylerin aşırı egzersiz yapması sosyal yaşantısını ve işini aksatması, ailesine zaman ayırmaması, sakatlık durumunda bile egzersize devam etmesi olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to examine Exercise Addiction, Happiness and Social Appearance Anxiety Levels in terms of various variables. 100 volunteers aged 18 and over, 50 who exercise regularly (study group) and 50 who do not exercise regularly (control group) participated in the study. As a data collection tool in the research; 'Demographic Information Form', 'Exercise Addiction Scale', 'Happiness Scale' and 'Social Appearance Anxiety Scale' were used. From the data obtained, T-test was used to compare paired groups, ANOVA test for more than two groups, and Pearson Correlation test to reveal the relationship between the scales. As a result of the research, statistically significant differences were observed in the 'Exercise Addiction Scale' according to the variables of groups, gender, male and female participants in the study and control groups, exercise frequency and sports history, but there was no significant difference according to the age variable. In the 'Happiness Scale', there was no significant difference between the groups, gender, male and female participants in the habituation and control groups, age, frequency of exercise and sportive background. While there was a significant difference in the 'Social Appearance Anxiety Scale' in the groups, female participants in the study and control groups, and in the sportive background variables, there was no significant difference in the variables of gender, age and exercise frequency. According to the study and control groups, it was determined that there was a positive and significant relationship between the exercise addiction scale and the social appearance anxiety scale. There was a positive significant relationship between the exercise addiction scale and the happiness scale in women in the control group, and a positive significant relationship between the exercise addiction scale and the social appearance anxiety scale in the study group. No significant relationship was found between exercise addiction and happiness scale, between exercise addiction scale and social appearance anxiety scale, and between happiness scale and social appearance anxiety scale in men. As a result, while exercising regularly provides positive effects on individuals both physically and psychologically, excessive exercise can cause negative consequences for individuals to disrupt their social life and work, not to spare time for their family, and to continue exercising even in case of disability.