Küreselleşme sürecinde milliyetçilik düşüncesi ile kamu diplomasisi ilişkisi
The relationship of nationalism and public diplomacy in the globalization process
- Tez No: 837904
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Fransız İhtilali ile varlığını ve etkisini kabul ettiren, belli coğrafi sınırları, etnik anlayışı ve kültürel kodları ifade eden, politik alanda ise ulus-devletleşme olarak karşılık bulan milliyetçilik düşüncesinin günümüzde küreselleşmenin etkisiyle farklı milliyetçi söylemlere ve tiplerine dönüşerek yeniden canlandığı görülebilmektedir. Bu bağlamda küreselleşme sürecinin milliyetçilik düşüncesi ile ilişkisini incelemek son dönemde sosyo-politik alanı açıklamak isteyenlerin çıkış noktasını oluşturmaktadır. Buradan yola çıkarak yapılan araştırmalarda ise ulus-devletlerin iletişim yöntemlerinde sıklıkla tercih ettikleri kamu diplomasisi uygulamalarına odaklanıldığı görülmektedir. Zira, kamunun politik alanda önemi artmakta ve bu durum ulus-devletlerin giderek daha fazla ilgisini çekmektedir. Bu tez çalışması da son yüzyıllardaki bilimsel-teknolojik ilerlemelerin ve küreselleşme süreci getirilerinin; milliyetçilik düşüncesi, ulus-devlet biçimlenmesi ve onun sıkça başvurduğu dış politika yöntemi olan kamu diplomasisi ile etkileşimini ortaya koyan bir incelemedir. Bu incelemede eleştirel söylem analizi yöntemi benimsenmekte, milliyetçi söylemlerin kamu diplomasisi araçları tarafından ideolojik dil bağlamında nasıl kullanıldığı Norman Fairclough'ın“diyalektik ilişki analizi”çerçevesinde ortaya konmaktadır. Türkiye'nin ilk kamu diplomasisi araçlarından Yunus Emre Enstitüsünün bültenlerindeki söylemler ele alınarak gerçekleştirilen bu analiz çalışması ile milliyetçi düşüncenin çeşitli söylemsel araçlar ve sosyal pratikler aracılığıyla kendisine sürekli alan açtığı ve mevcudiyetini giderek güçlendirdiği değerlendirmesi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The idea of nationalism which has established its existence and influence with the French Revolution, expresses certain geographical borders, ethnic understanding and cultural codes, and corresponds to nation-state formation in political sphere, today it can be seen that it has revived by transforming into different nationalist discourses and types under the influence of globalisation. In this context, examining the relationship between the globalisation process and the idea of nationalism constitutes the starting point for those who want to explain the socio-political field in the recent period. Seen that researches based on here focus on the public diplomacy practices of nation-states, frequently prefer in their communication methods. Because the importance of the public in the political sphere is expanding and this is increasingly of interest to nation-states. This thesis is an examination of the interaction linking the scientific-technological advances of the last centuries and the globalisation process with the idea of nationalism, the formation of the nation-state and its frequently used foreign policy method; public diplomacy. In this study, critical discourse analysis technique is adopted, and how nationalist discourses are used by public diplomacy tools in the context of ideological language is revealed within the framework of Norman Fairclough's“dialectical relationship analysis”. With the analysis of discourses carried out by examining the discourses in the bulletins of Yunus Emre Enstitüsü, one of the first public diplomacy tools of Turkey, is evaluated that nationalist thought constantly opens fields for itself and strengthens its presence through various discursive tools and social practices.
Benzer Tezler
- Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin küreselleşme olgusuna bakış açıları
Views of Sakarya University students on globalization phenomenon
SEVCAN ÇİMEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
Kamu YönetimiSakarya ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN BEZCİ
- Türkiye'de ulus devlet ve küreselleşme ilişkisi, 1980-2002
The relationship between nation state and globalization in Turkey, 1980-2002
YAŞAR YEŞİLYURT
- Osmanlı - Türk modernleşme serüveni ve bugünkü durumunun değerlendirilmesi
Başlık çevirisi yok
CENGİZ BECERMEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2000
Kamu YönetimiAbant İzzet Baysal ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HALİL ÜLKER
- Moderniteden küreselleşmeye milliyetçiliğin ve ulus devletin dönüşümü
The transformation of nationalism and nation state from modernity to globalization
MESUT ARSLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Siyasal BilimlerAnkara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CEVAT ÖZYURT
- Siyasal iletişimde şarkı kullanımı: 2019 yerel seçimlerinde AK Parti örneği
The use of songs in political communication: The case of AK Parti in 2019 local elections
HAKAN SİPAHİOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
İletişim BilimleriGalatasaray ÜniversitesiRadyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜN GÜVENLİ